myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Ce prevede strategia națională pentru păduri, prezentată de ministrul Tanczos Barna

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Citiți și: 

BRAȘOV. Pădurile din jurul orașului nu ar avea nevoie de protecție suplimentară

Oficialii Ministerului Mediului, în frunte cu ministrul Tanczos Barna, au prezentat, luni, la Braşov, noua Strategie naţională pentru păduri 2030, care face parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), document la care autorităţile au lucrat împreună cu specialiştii de la Facultăţile de Silvicultură din Braşov şi Suceava şi în colaborare cu ONG-uri. Documentul, care trebuie aprobat până la 30 septembrie prin Hotărâre de Guvern, prevede, printre altele, creşterea suprafeţelor împădurite, extinderea suprafeţelor strict protejate, creşterea gradului de sechestrare a carbonului şi lupta împotriva schimbărilor climatice.

Este un pas extrem de important, un pas istoric pentru că, în cascadă, venind de la strategia forestieră europeană, iată, România pregăteşte o nouă strategie, un nou viitor pentru pădurile din România. (…) Varianta prezentată astăzi are câteva elemente strategice noi, construieşte un nou viitor, un nou început pentru pădurile României. Pune accentul pe responsabilizarea proprietarului, pune accent pe acest sistem de compensare a celor care pierd din punct de vedere economic în cazul în care îşi sacrifică, practic, pădurea pentru a veni în sprijinul societăţii şi pentru a juca un rol mai important în ceea ce priveşte biodiversitatea şi protecţia. Am suferit foarte mult la Ministerul Mediului prin neplata acestor compensaţii ani la rând, anul acesta sper să încheiem anul fără nicio datorie către aceşti proprietari”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, luni, la Braşov, unde a prezentat noua strategie forestieră a României, realizată în colaborare cu Facultăţile de Silvicultură din Braşov şi Suceava şi în colaborare cu ONG-uri.

Potrivit lui Tanczos, noua strategie forestieră „propune o nouă abordare în ceea ce priveşte controlul şi restricţiile”, scopul fiind responsabilizarea proprietarilor de păduri. Unul dintre cele mai importante elemente ale strategiei este creşterea suprafeţelor împădurite, alte elemente fiind extinderea suprafeţelor strict protejate, creşterea gradului de sechestrare a carbonului şi lupta împotriva schimbărilor climatice, informează news.ro.

Rolul de protecţie, de biodiversitate, acest serviciu social oferit de pădure întregii comunităţi, întregii societăţi, este în continuare foarte important. Vedem că la nivel european avem câteva ţinte de protecţie strictă şi de protecţie generală a habitatelor. Aici, România şi-a asumat aceste responsabilităţi, vom creşte suprafeţele cu strictă protecţie dar, în paralel, trebuie să vină statul şi să compenseze pierderile, trebuie să vină statul şi să susţină proprietarii care au suprafeţe împădurite, au fondul forestier în asemenea zone de protecţie”, a adăugat Tanczos Barna.

Acesta a subliniat că legislaţia subsecventă care are legătură cu această strategie va trebui „regândită”.

Până la 30 septembrie strategia forestieră va trebui aprobată prin Hotărâre de Guvern, după care va începe elaborarea unei noi legislaţii subsecvente. Potrivit ministrului, Parlamentul va trebui să aprobe în anul 2023 un nou Cod Silvic.

Strategia este inclusă ca jalon în Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă. Astfel, cele mai importante obiective incluse în strategie vor fi finanţate din fonduri europene

România este prima ţară care prezintă noua strategie forestieră, după ce un nou astfel de document a fost adoptat la nivel european.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+5 #1 Raoke Kaka 23-08-2022 09:19
Uitati noul limbaj de lemn. S-a trecut de la ”multilateral dezvoltat” la ”rezilienta”, spre exemplu.
Care dintre ele este mai gretoasa? Asta de acum. De ce? Pentru ca, in trecut, socialistii chiar credeau, majoritatea, si se si straduiau sa duca la implinire obiectivele. ”Multilateral dezvoltata”... si tara noastra facea de la bolduri si creioane (Flaro Sibiu), rulmenti, camioane... pana la avioane si elicoptere (Craiova, Brasov...). Acum nu mai face nimic. Deci ”rezilienta” TOTALA!!!

”creşterea gradului de sechestrare a carbonului”.... Lemn de lemn, nu asa. Si cam cum ”sechestreaza” ei carbonul??? Cum?
”lupta împotriva schimbărilor climatice.” Alta prostie. De cand exista Terra, clima a fost ciclica: cald, rece, cald, rece....

ASTIA NE CRED PE TOTI COMPLET RETARDATI, PARDON, WAXERI???
Citat | Raportează către un administrator
Willy
-1 #2 Willy 23-08-2022 23:25
Citez pe Raoke Kaka:
....

ASTIA NE CRED PE TOTI COMPLET RETARDATI, PARDON, WAXERI???

Nuuuu, astia va cred trepanati hauriti, babuini cu fular la gat si ie sub maieu.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Dec 2022
Euro   Euro   EUR   4.9297   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6851   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7419   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0142   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2417   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4860   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5205   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   120.4400   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeți că aprinderea luminițelor de Crăciun din Piața Sfatului a fost un eveniment reușit?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter