myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Sărbătoare pentru ortodocşi astăzi

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Brâul făcător de minuni, purtat de Maica Domnului, care dezleagă vrăji şi blesteme, vindecă de cancer şi dă prunci femeilor sterpe este cinstit creştinii ortodocşi în fiecare an la 31 august. Brâul Maicii Domnului a oprit epidemii de ciumă şi holeră în Ţara Românească, după cum consemnează tradiţia.

Sfântul Brâu are harul special de a tămădui lipsa de rod a pântecelor femeilor căsătorite, precum şi bolile de cancer, printr-o panglică oferită de mănăstirea Vatoped credincioşilor şi cu care femeile sterpe şi cei bolnavi ajung să se încingă. Această panglică este binecuvântată şi aşezată timp de 40 de zile pe Sfântul Brâu. Bolnavul trebuie să se încingă cu brâuleţul pentru o perioadă de timp, trăind în pocăinţă, spovedindu-se, rugându-se şi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. În acest fel trebuie să vieţuiască şi soţii care doresc prunci, ţinând însă pe deasupra post şi înfrânare trupească pe perioada purtării brâuleţului.

Se spune că brâul a ajutat la încetarea mai multor epidemii: în 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Ţara Românească pentru îndepărtarea ciumei, în 1871 sultanul turc sub a cărui protecţie se găsea Muntele Athos după căderea Constantinopolului a dus Brâul în ţara sa pentru îndepărtarea holerei, iar în 1894 acesta a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantaţiile de lămâi şi portocali.

A fost adus şi la Braşov

Tradiţia spune că Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu ca dovadă a învierii şi înălţării ei cu trupul la cer. Se spune că acesta a fost ţesut chiar de Maica Domnului din păr de cămilă. Până în secolul al IV-lea, Brâul s-a pastrat la Ierusalim. Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brâu la Constantinopol în 395. În sec. al X-lea, în urma vindecării sale miraculoase, împărăteasa Zoe, soţia lui Leon cel Înţelept, a brodat Brâul cu fir de aur şi l-a reaşezat în racla dăruită de Împăratul Arcadie. Evenimentul reaşezării Brâului în raclă este pomenit, în calendarul ortodox, la 31 august. În secolul al XIII-lea, trimişii regelui bulgar Ioniţă Caloian iau Brâul de la Constantinopol. În secolul XIV, cneazul sârb Lazăr I (1372-1389) dăruieşte Brâul mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. După cercetările altora, acest Brâu a fost dăruit mănăstirii de împăratul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355). Paraclisul construit de domnitorul Neagoe Basarab Între anii 1512 şi 1520, domnitorul Ţării Româneşti, Neagoe Basarab, a înnoit incinta mănăstirii Vatoped şi a construit un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului”. Acesta a fost reparat în 1794 tot cu ajutoare româneşti, iar în secolul al XIX-lea, România a dăruit paraclisului o nouă catapeteasmă. De asemenea, racla de argint în care se păstrează Brâul la mănăstirea Vatoped a fost confecţionată în secolul al XVIII-lea în Ţara Românească. Este vorba de fapt numai despre o parte din Brâu, pentru că alte două părţi ale acestuia au fost dăruite în anul 1522 mănăstirii de maici Kato Xenias, situată la 50 km de Volos (Grecia). Brâul ţesut şi purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima dată la Braşov de la Mănăstirea Vatoped în martie 2016 (foto 1), iar a doua oară, în iunie 2022.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+4 #1 Raoke Kaka 31-08-2022 15:32
Am citit ”decat” primul aliniat si mi-a ajuns...

Doar ca am o intrebare: de prostie nu vindeca? Ca ar trebui sa fie coada la el. Toti cei care l-au votat pe moldogotul penal, cei care s-au injectat, cei care au votat cu holera galbena.... toti astia ar trebui sa se tarasca, in 4 labe, si sa-l pupe, poate-poate...

Si aia cu caschete a trebui sa-l pupe, chiar mai abitir ca cei insirati de mne.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 06 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9615   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6393   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7558   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1136   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2602   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4573   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5367   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.3400   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Este cineva de vină, pentru că ursul, care ulterior a fost eutanasiat, a reușit să intre în parcarea de la AFI?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter