myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Vot unanim pentru ca nici un spital să nu mai fie „lagărul covizilor”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Într-un mod mai rar întâlnit, studiul de fezabilitate pentru noul Spital de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie a fost aprobat în unanimitate de Consiliul Local în ședința din 20 septembrie. Primarul Braşovului, Allen Coliban, a subliniat înainte de vot că, pentru noua unitate sanitară, municipalitatea braşoveană are şansa de a obţine o finanţare nerambursabilă prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Într-o postare de astăzi de pe Facebook, primarul a reamintit necesitatea realizării acestui spital: Construirea acestui spital este foarte importantă, este un obiectiv de investiții esențial.Lucrul acesta l-am învățat în modul cel mai direct în perioada pandemiei și perioada următoare. Dacă nu era deja evident, pandemia ne-a arătat, pe de-o parte, profesionalismul și dedicarea cadrelor medicale, dar și lipsurile din sistemul medical, pe de altă parte. În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov funcționează într-o clădire construită în anul 1957, iar pavilioanele actualului Spital Clinic de Pneumoftiziologie Brașov au fost construite între anii 1920 și 1923. Poate ați avut norocul să nu ajungeți la Stejeriș, noroc pe care pacienta Carmen Zaharie, infectată cu COVID în 2020, nu l-a avut. În scrisoarea ei deschisă, adresată autorităților, aceasta a povestit despre condițiile din spitalul pe care presa l-a denumit atunci «lagărul covizilor» (nota red.: detalii în link-urile de la final). Brașovenii merită condiții de secol 21 în spitale, iar pentru a atinge acest deziderat, trebuie să folosim oportunitatea istorică reprezentată de fondurile europene din Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, am pregătit un proiect nou, ajuns acum la maturitate - un spital modern de pneumoftiziologie și boli infecțioase. Proiectul e parte din planul mai amplu «Brașov, Medical City», în contextul în care Brașovul, dintre toate orașele lumii, a fost ales de Națiunile Unite, prin organismele sale, să devină hub de dezvoltare sustenabilă în domeniul sănătății, asta însemnând investiții de până la 1 miliard de dolari”.

Proiectul urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional. Spitalul se va construi pe un teren cu o suprafață totală de 76.781 mp și va fi compus din patru corpuri. Organizarea spațiilor va fi flexibilă, în așa fel încât anumite saloane să poată avea câte două paturi în cazuri excepționale, în situații de necesitate.
Valoarea totală a investiției este de 151.155.955 euro inclusiv TVA. Proiectul poate fi finanțat prin PNNR și ar reprezenta, pe de o parte, primul spital public construit după 1989, dar și cea mai mare finanțare obținută de Brașov prin PNNR.
„Avem, iată, un final al studiului de fezabilitate. După aproape doi ani de zile de la preluarea mandatului, acest obiectiv nu exista pe lista de investiții și iată că am reușit să ajungem la un nivel de maturitate al acestui proiect. Prin urmare, avem tot ce ne trebuie pentru a-l depune pentru finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență. Este un proiect corect dimensionat, cu 275 de paturi care pot fi scalate până la 320 în caz de necesitate, un proiect care oferă multă flexibilitate din perspectiva fluxurilor și a compartimentării, astfel încât să răspundă tuturor nevoilor atât prezente, cât și viitoare”, a explicat Allen Coliban, primarul municipiului Brașov.

Condiții improprii și subdimensionat

În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov funcționează într-o clădire construită în anul 1957, situată pe strada Mihai Viteazu nr. 9, ce nu mai răspunde cerințelor actuale de calitate. Clădirea ridică probleme în adoptarea de noi tehnologii necesare din punct de vedere al actului medical și al îngrijirii pacienților, din cauza limitărilor fizice ale clădirilor (spațiu insuficient pentru integrarea unor sisteme HVAC, echipamente medicale etc) și nu permite integrarea optimă a circuitelor intraspitalicești din punct de vedere epidemiologic. Totodată, numărul de paturi asigurat este subdimensionat față de nevoile actuale din teritoriu, spitalul deservind atât județul Brașov, precum și județe limitrofe.
Pavilioanele în care funcționează Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov au fost construite între anii 1920 și 1923 și prezintă un grad avansat de uzură, nefiind în acord cu cerințele actuale de confort, până în prezent fiind efectuate doar reabilitări parțiale.
Astfel, prin proiectul propus, se urmărește gruparea specialităților Boli infecțioase și Pneumoftiziologie la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă standardelor și cerințelor actuale de calitate. Gruparea specialităților boli infecțioase și pneumoftiziologie. cu respectarea circuitelor și separărilor din punct de vedere epidemiologic, va crea posibilitatea unei abordări integrate a pacienților cu patologii din sfera bolilor infecțioase de tip respirator.
Potrivit documentației prezentate, spitalul va avea 275 paturi, putând fi suplimentate până la 317 în cazuri de necesitate. Dintre acestea, 20 de paturi sunt prevăzute în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă. Regimul maxim de înălțime va fi S+P+4E. Capacitățile noului Spital de Boli infecțioase și Pneumoftiziologie Brașov vor fi formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse și un Centru de recuperare, medicină fizică și balneologie. Spitalul va avea, de asemenea, și un compartiment pentru primiri urgențe, cu camere de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți etc).

Citiți și: 

BRAȘOV. Pacientă cu COVID-19 la Stejeriș: „coșmar”, „calvar”, „o rușine, nu spital”. Apel disperat către Scripcaru și Veștea

BRAȘOV. Condiții „horror” la Spitalul de Pneumoftiziologie. Dezvăluiri făcute de cadrele medicale devenite pacienți

BRAȘOV. Reacția Comitetului Director al Spitalului de Pneumoftiziologie: Se fac mereu igienizări și reparații

BRAȘOV. DEZVĂLUIRI. Calvarul descris de un pacient depistat pozitiv cu noul coronavirus - „Așa e legea!”

CORONAVIRUS BRAȘOV. Pacientă asimptomatică, „arestată” de protocolul COVID-19 interpretabil. „Încep să cad psihic. Mă lupt cu ziduri”

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
0 #1 Willy 22-09-2022 01:13
Noroc cu facebook. Nu stiu alta retea sociala sau site care sa suporte atata gargara.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 22 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9232   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5644   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6092   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9467   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2451   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3316   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5172   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.9000   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Susțineți ideea construcției unui sens giratoriu suspendat în Bartolomeu?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter