myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Caravana „Centenarul Încoronării” ajunge astăzi la Braşov

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Caravana Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, iniţiată de Asociaţia Artis din Iaşi, ajunge astăzi și mâine, la Braşov şi la Sinaia. Activităţile propuse rememorează vizitele Familiei Regale la Braşov şi Sinaia din primăvara anului 1919, iar publicul va putea descoperi istoria într-un alt mod - prin filme, expoziţii de fotografie şi discuţii. Proiectul Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria a fost iniţiat în luna mai la Iaşi.

Brașovul - Orașul Coroanei, cum era odată denumit, este mândru să susțină proiectul Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.Regele Ferdinand I și Regina Maria, deși nu s-au născut români, sunt poate cei mai mari români din istoria țării noastre. Devotamentul, spiritul de sacrificiu și munca pe care au depus-o în slujba României sunt de neegalat.

Împreună, au reușit să împlinească visul românilor de a trăi sub un singur steag, iar perioada de domnie de după Marea Unire a fost reprezentată de prosperitate fără precedent pentru poporul nostru. Pentru acestea le suntem recunoscători și avem datoria de a le cinsti memoria”, spune Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov.

Suntem recunoscători că proiectul celor 100 de ani regali a găsit sprijin la autoritățile locale din Braşov. Împreună pregătim, cu gândul la Familia Regală a Romaniei, evenimente de excepție”, au răspuns organizatorii.

În Braşov, la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, astăzi, de la 12.00, elevii vor avea parte de o lecţie de istorie ţinută de specialiştii proiectului. Sunt programate şi o proiecţie de film „Războiul Regelui”, un vernisaj al expoziţiei fotografice „1922. Anul Încoronării” şi o sesiune de autografe. Invitaţi sunt: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Istoric, Ambasador), Daniel Şandru (Politolog, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador).

Tot la Braşov, caravana va ajunge şi la Cinematograful Astra, joi, de la 11.00, unde va fi proiecţia filmului „Maria – Inima României”. Invitaţi: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador).

Vom păși prin locurile preferate ale Reginei noastre Maria, însoțindu-ne cu filmul care o face nemuritoare, pe cea de la a cărei Încoronare, cu Loialul Regele Ferdinand, se împlinește un veac” - Irina-Margareta Nistor, Ambasador Cinema.

Mă bucur că proiectul ce marchează Centenarul Încoronării ajunge în inima României, la Brașov, și la Sinaia, locul de care, prin Castelul Peleș, istoria Monarhiei Române este într-atât de legată! Venim să povestim despre aceste locuri și despre însemnătatea lor pentru cei doi suverani fondatori ai României Mari având convingerea că vom avea un dialog provocator și plin de învățăminte cu tinerii ce vor participa la proiecțiile unor filme care spun, în fond, povestea unei națiuni care încă trebuie să își cunoască și asume trecutul, pentru a ști cum să-și construiască viitorul în mod liber și demn” - Daniel Șandru, Politolog, Ambasador

Particip cu mare plăcere la acest proiect, inclusiv pentru faptul că am impresia ca mergem pe urmele Istoriei noastre. Încoronarea Regelui și Reginei României Mari din 1922 a fost un moment istoric și simbolic deopotrivă și cred că e de datoria mea ca profesor să vorbesc cât mai multor oameni despre acel episod al trecutului nostru” - Adrian Cioroianu, Istoric, Ambasador

La Sinaia, Caravana Centenarul Încoronării va ajunge într-un loc cu adevărat regal: Castelul Peleş, reşedinţa de vară a regilor României. Cu sprijinul Muzeului Naţional de Istorie Braşov, la Castelul Peleş din Sinaia va avea loc şi vernisajul expoziţiei de fotografie „ 1922. Anul Încoronării” (curator Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov). Timp de o lună, cei care vor trece pe la Castelul Peleş se vor putea bucura de această unică expoziţie.

Turneul din Transilvania al Familiei Regale

Turneul din Transilvania al Familiei Regale a început pe 22 mai şi s-a sfârşit pe 1 iunie 1919. Turneul a fost unul de excepţie, lucru consemnat de altfel de Regina Maria în jurnalul său din anul 1919, pentru că, peste tot au fost primiţi cu o imensă bucurie şi recunoştinţă. „Pentru mine şi Nando – scria regina – totul a fost minunat, din cauza loialităţii şi entuziasmului tuturor acestor oameni simpli şi noi am fost trataţi aproape ca nişte sfinţi în faţa cărora trebuie să îngenunchezi, pentru că noi reprezentăm visul lor cel mai scump care se realizase, noi eram un fel de părinţi glorificaţi care veniseră să strângă o enormă familie la sânul lor”.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+2 #1 Raoke Kaka 28-09-2022 09:32
Nu intereseaza pe nimeni. Tara este republica.
Citat | Raportează către un administrator
Willy
0 #2 Willy 28-09-2022 14:40
Citez pe Raoke Kaka:
Nu intereseaza pe nimeni. Tara este republica.

Nici latraturile tale putiniste nu intereseaza pe nimeni. Tara noastra nu este gubernie ruseasca.

P.S. A se vedea formularea trollului rusofil kakanel/barbugh ey: "Tara este republica". Deci ce latra el? "Tara este" nu "Tara NOASTRA este". El fiind troll alocat pe Romania se exprima "Tara este". Adica tara voastra este. Tara lui fiind infecta Rusie.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteți de acord cu ceea ce a scris Mihaela Coteț în Ghidul de utilizare a orașului Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter