myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

A murit Alexandru Arșinel

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Alexandru Arşinel a murit astăzi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde se afla internat de două săptămâni, anunță Antena3. A

Actorul fusese recent internat într-un centru specializat de îngrjiri paliative, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid. Chiar angajaţii centrului au fost cei care au solicitat ca Alexandru Arşinel să fie transferat la spital pentru a putea primi îngrijiri medicale de specialitate.

Alexandru Arşinel s-a confruntat, în ultimii ani, cu numeroase probleme serioase de sănătate.

În anul 2017, actorul a fost internat pentru probleme cardiace, atunci când i-a fost montat un stent pe o arteră a inimii. De asemenea, el era diagnosticat cu diabet zaharat şi hipertensiune arterială.

În anul 2013, Arşinel a trecut printr-un transplant renal.

Cuplu artistic celebru cu Stela Popescu

Alexandru Arşinel s-a născut în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1962, avându-i colegi de promoţie pe Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga şi Harry Zomenov. A fost repartizat împreună cu majoritatea colegilor săi la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, unde a înfiinţat secţia română a acestui teatru. Aici l-a interpretat pe Kuklin în spectacolul Oceanul de Al. Steiu, în regia lui Cristina Munteanu, a fost Maiorul în Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Paxino, Fabian în A 12-a noapte de William Shakespeare, în regia lui Eugen Mercus şi Titta Nane în piesa Gâlcevile din Chioggia de Carlo Goldoni, în regia semnată de Mihai Reicu. La Teatrul Naţional din Bucureşti a putut fi văzut interpretând rolul lui Prisâpkim în spectacolul Ploşniţa de V. Maiacovski.

A jucat, începând din 1967, zeci de roluri în spectacole cu mii de reprezentaţii atât la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din Bucureşti cât şi la Grădina Boema: musicalul Groapa de Eugen Barbu şi Radu Şerban, musicalul Doctore sunt al dumneavoastră, de Aurel Storin şi Vasile Vasilache jr., spectacolul Revista cu paiaţe de Mihai Maximilian, muzica V. Veselovski, Deschis pentru renovare de Alexandru Mirodan, Se caută o vedetă de Aurel Felea şi Sandi Rudeanu, Vino să ne vezi diseară de Petre Bărbulescu, Nicuţă . . . la Tănase de Nicuţă Tănase şi Marin Traian, Aventurile unei umbrele de Nell Cobar, Uite că nu tac de Petre Bărbulescu, Savoy, Savoy de Eugen Rotaru şi Marius Ţeicu, Sonatul lunii de Saşa Georgescu şi Puiu Călinescu, Un băiat de zahăr... ars de Harry Negrin şi Puiu Călinescu, Bimbirică comedie muzicală de Aurel Storin, Scandal la Boema, Nevestele vesele din Boema, Boema, slăbiciunea mea, Boema, bucuria mea, Artiştii şi Boema, Stela, stelele şi Boema, Bună seara, Boema, Carre de aşi, Hohote în Paradis, 1001 de glume de Mihai Maximilian şi V.Veselovski, Ah, femeile de Mihai Maximilian, Nimic despre papagali, Ok, Melody, Comedie pe Titanic, Piei, drace!, Vivat Revista!, Hohote în Herăstrău. De asemenea, a avut numeroase apariţii în emisiuni de divertisment la radio, dar şi la televiziune, şi a făcut numeroase turnee în străinătate.

Alexandru Arşinel a format împreună cu marea actriţă Stela Popescu (1935-2017), începând din 1978, un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind vedetele incontestabile ale teatrului de revistă. În stagiunea 2008-2009, spectacolul „Aplauze, aplauze" a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel. Totodată, pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplătiţi, în 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

Actorul a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Naţional Radiofonic, dintre care amintim: Cercul de Mircea Radu Iacoban, O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, Sărmanul Dionis de Mihai Eminescu (regia Paul Stratilat), comediile muzicale Franţuzitele de Magda Duţu şi Un poet romantic de Matei Milo, Cine-ajunge sus la fix de Dumitru Solomon, Căsătorie cu de-a sila de Moliere, Praznicul ciubotarului de Thomas Dekker, "Femeile care ucid bărbaţii" de Michal Tonecki, Adunarea femeilor de Aristofan sau Aventurile Baronului Münchausen de Gottfried August Bürger, Romeo şi Julieta nu mor niciodată de D.D. Pătrăşcanu, Pe urmele dosarului albastru de R. Negoiţă, regia Titel Constantinescu, Drumul Victoriei de G. Sacadat, N. Smirnov, regia Dan Puican, Gâlcevile din Chioggia de Carlo Goldoni, regia Mihai Raicu.

A lansat albumele muzicale Cântece de Crăciun, Evergreen, Ce faci astă seară tu?, Ole, Parfum de romanţă, La mulţi ani viaţă!, Momente Vesele cu Arşinel şi Momente Vesele cu Stela şi Arşinel dar şi volumul autobiografic Alexandru Arşinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei (2012).

Alexandru Arşinel a jucat într-o serie de filme pentru micul şi marele ecran: "Ana şi hoţul" (1981), Ca-n filme (1983), Anotimpul iubirii (1985), Vară sentimentală (1986), Colierul de turcoaze (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988), Flăcăul cu o singură bretea (1990), Miss Litoral (1990), A doua cădere a Constantinopolului (1993), Paradisul în direct (1994), Sexy Harem Ada-Kaleh (2001), Cuscrele (serial TV, 2005), Războiul Sexelor (serial TV, 2007-2008), Regina (serial TV, 2009), Toată lumea din familia noastră (2012), O seară la Revistă (serial TV, 2013), Fetele lu' dom' Profesor (serial TV, 2014).

A fost actor de voce în filmul de animaţie Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor (1987, scenariul şi regia Victor Antonescu) alături de alţi mari actori, precum Dem Rădulescu, Anda Călugăreanu, Mariana Mihuţ, Rodica Tapalagă, Virgil Ogăşanu, Mihai Mălaimare, Valeria Ogăşanu, Brânduşa Zaiţa Silvestru, dar şi în producţiile mai recente Cartea Junglei şi Cartea Junglei 2, Maşini şi Maşini 2, Robin Hood şi Ratatouille.

De-a lungul anilor i-au fost decernate o serie de distincţii, premii şi titluri, între care: Premiul special al UNITER pentru Teatrul de Revistă (2002), Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2004), Premiul pentru spectacolele de musical, acordat la Gala Premiilor revistei Actualitatea Muzicală a UCMR (2008), Premiul de Excelenţă la Gala Premiilor Confidenţial pentru Management şi pentru întreaga carieră artistică (2009 şi 2010), Medalia de Onoare a Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România (2010), Premiul pentru întreaga carieră la Gala de Excelenţă a Zilelor cetăţii Târgovişte 2010, cetăţean de onoare al judeţului Suceava (2010), Premiul de Excelenţă la Gala Superlativelor VIP (2011), Premiul Special şi Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012), Premiul Special Ambasadorul Teatrului Românesc la Gala Premiilor VIP pentru management de succes şi pentru activitatea desfăşurată la Teatrul de Revistă Constantin Tănase (2013), titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiul Bucureşti în semn de respect pentru contribuţia adusă în dezvoltarea şi promovarea teatrului românesc, pentru întreaga activitate în slujba Teatrului de Revistă bucureştean (ianuarie 2018).

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
-6 #1 Willy 30-09-2022 01:33
Un fel de barbughe/kakane l si asta. Dar la teatru.
Citat | Raportează către un administrator
Raoke Kaka
-1 #2 Raoke Kaka 30-09-2022 08:40
Ce dovada mai clara doriti despre nivelul unui #rezist? CITITI CE POATE AFIRMA UN HASTAG ALCOOLIC LA ORA 01:33.
Si sa va aduc aminte cum se autocaracterize aza deviantul alcoolic: "Te trezesti a doua zi din betie si te gandesti cu groaza ce ai pescuit aseara: el sau ea.” În data de 09-10-2021, ora 01:05:06, în bzb.ro. EL A DECLARAT, EU L-AM CITAT!

Vedeti cum se leaga? Ce a putut scrie si ora la care a scris. Comparati si judecati si voi.

QED!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 22 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9232   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5644   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6092   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9467   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2451   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3316   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5172   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.9000   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Susțineți ideea construcției unui sens giratoriu suspendat în Bartolomeu?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter