myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Furtul din banii pacienților a ajuns pe masa DIICOT. Update: un alt dosar penal în pregătire

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Update:

BRAȘOV. Ministrul Sănătății, reacție mirată la cazul „pacienți-cobai” de la Vulcan

Update:

La DIICOT ar putea ajunge și un dosar privind studiile clinice făcute pe pacienți vulnerabili.

 

Dosarul privind furtul sistematic din banii celor 150 de pacienţi de la Secţia exterioară Vulcan (Mina 1 Mai) a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie (SCPN) Brașov a ajuns pe masa celor de la DIICOT.

Informația a venit de la managerul interimar al Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, dr. Nicuşor Bîgiu (video 1), cel care a și descoperit situația revoltătoare, în aprilie, în urma unei sesizări făcute de curatorul unui pacient fără discernământ, internat din 2011, timp în care a primit drepturi băneşti direct la spital, fapt de care cel care îl avea în grijă și ar fi trebuit să-i administreze bunurile nu știa. Raportul comisiei de analiză constituite din dispoziţia sa arăta acum cinci luni că modul de încasare a veniturilor pacienților, gestionarea și folosirea venitului fiecărui pacient de către personalul secției erau până la acea oră o „nebuloasă”. Nu există documente privind încasarea veniturilor bolnavilor (deși banii au fost depuși de factorul poștal la Pavilionul de la Vulcan) și nici privind cheltuielile făcute în numele acestora. 151 de pacienți sunt acum internați, dintre care 58 fără discernământ, având tutore sau curator. Dintre ceilalți 98, destui au spus că banii cuveniți îi lăsau asistentului-șef. Veniturile lor de la Vulcan sunt între 375 de lei și 1.800 de lei (cumulate din pensii și indemnizații de handicap). Circa 64.000 de lei ajung lunar la Secţia din Vulcan, jumătate de milion de euro în ultimii trei ani, estimează managerul interimar. În secţie nu existau, până acum cinci luni, nici un fel de documente care să arate câţi bani intră, câţi ies, în ce temeiuri legale şi cum erau cheltuite sumele. Vinovat de aceste lucruri a fost găsit, de către comisia amintită, asistentul-șef Marius Cojocaru, iar cazul a fost sesizat organelor penale. Deocamdată, acesta a fost retrogradat și mutat ca simplu asistent, în pavilionul central al SPCN, pe Prundului, în Brașov. „Comisia de disciplină a spitalului analizează și posibilitatea unei sancțiuni pecuniare și, desigur, se vor lua alte măsuri, în funcție de rezultatul anchetei celor de la DIICOT”, a precizat dr. Bîgiu, care a explicat că luarea măsurilor disciplinare s-a împiedicat de faptul că asistentul-șef nu avea fișa postului semnată. „Semnase o fișă în care îi erau trecute atribuțiile, dar cu mult timp în urmă, iar, conform legii, ar fi trebuit actualizată”, a explicat managerul interimar la conferința de presă de astăzi Am încercat să stăm din nou de vorbă cu asistentul acuzat, dar și de data aceasta el se află în concediu.

Viața bolnavilor s-a schimbat în bine

Între timp, a fost achiziționată o casă de valori pentru secția de la Vulcan, a fost instituit un registru de evidențe, pentru fiecare pacient există un dosar cu veniturile și cheltuielile făcute în numele lui sau de către acesta. Acum, după patru luni, în seif s-au strâns 70.000 de lei, bani ce aparțin pacienților. Dar nu doar asta s-a schimbat. Urmând recomandările făcute de Avocatul Poporului și de organismele internaționale, dr. Bîgiu se preocupă să îmbunătățească, pe cât posibil, traiul bolnavilor condamnați să-și ducă viața într-un spital de psihiatrie, ostracizați. „În a doua zi de mandat am fost la Vulcan și am fost dezamăgit de condițiile în care își duc viața pacienții acolo. Și atunci am încercat prima dată să limitez corupția din acea secție, furtul din banii pacienților și apoi să îmbunătățim calitatea vieții lor”, a afirmat managerul. Primul pas a fost scoaterea lor, măcar pe timpul zilei, din pijamalele de spital. „Prin decizia Comitetului Director, am făcut o achiziție de diferite obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, atât pentru anotimpul cald, cât și pentru cel rece. Pentru fiecare pacient s-a alocat suma de 350 de lei. Cu aceste haine ei vor putea să iasă la plimbare prin curtea spitalului sau chiar în exterior, să nu mai fie «prizonieri». De asemenea, am organizat pentru ei un program de activități care să-i scoată din rutina obositoare a vieții de spital, cu vizionări de filme, cu seri de discotecă. Am solicitat Consiliului Județean fonduri pentru a-i duce în excursii, vrem să facem ce se poate ca să le fie mai bine”, a explicat dr. Bîgiu.

Alt dosar penal: 30-40 de pacienți ar fi fost cobai fără voia lor

Pe de altă parte, nu numai pentru secția de la Vulcan, ar putea fi înaintat un alt dosar către Parchet, referitor la posibila folosire a pacienților fără discernământ, în general, a celor vulnerabili, în studii clinice realizate în spital, ceea ce contravine regulilor. „Cu comisia de analiză a studiilor clinice am ajuns într-un impas, întrucât ni se blochează accesul la lista pacienților incluși în studii și la acordul lor informat. Este un punct în care o comisie de analiză numită de spital își depășește competențele și voi sesiza organele abilitate să cerceteze dacă s-au făcut sau nu studii clinice farmaceutice pe pacienți vulnerabili din instituțiile de psihiatrie care aparțin de spitalul acesta”, a mai declarat managerul (video 2). Acesta a explicat că medicii care au realizat studiile au justificat refuzul de-a prezenta documentele solicitate prin faptul că nu au acordul sponsorului (compania farmaceutică) și că, la momentul realizării studiilor, au avut acordul Comisiei de Etică de la București, au fost verificați și nu s-au găsit nereguli. Dr. Bîgiu spune însă că are informații că 30-40 de bolnavi de la Vulcan ar fi fost incluși, fără voia lor, în studii clinice, adică ar fi fost cobai.

Citiți și:

Update BRAŞOV. Asistent-şef la Psihiatrie, acuzat că bagă în buzunar banii pacienţilor. Declarațiile celor implicați (VIDEO)

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 12-09-2019 17:19
Furtul din banii publici nu se anchertează? Sau numai găinarii pot fi anchetați? Legalitatea pensiilor „speciale”, jaf, nu furt, din banii publici, de ce nu se anchetează? Pensionarea liftelor la 40-45 de ani? Populația Rrrrumânistanul ui este în scădere și îmbătrînire accelerată dar ciuma pizidistă își permite raptul la buget pensionând dejecții la o vîrstă complet ilegală și imorală.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 05 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9264   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8175   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8439   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0450   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7386   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5188   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.8100   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că autorităţile ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea natalităţii?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter