myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Cu video VIDEO. ÎNȘELĂCIUNI la nivel internațional, prin FALS informatic și privind identitatea! Percheziții și în BRAȘOV!

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au efectuat 32 de percheziții domiciliare, astăzi, pe raza municipiului București și a județelor Brașov, Ilfov, Cluj și Dolj, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea, fals în declarații, participație improprie la uz de fals, participație improprie la fals intelectual, înșelăciune, favorizarea făptuitorului și spălare a banilor.

Concomitent, în urma cooperării internaționale, au mai fost efectuate câte o percheziție domiciliară pe teritoriul Irlandei și Olandei.

„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2017, pe raza municipiului București mai mulți cetățeni camerunezi au constituit și au activat în cadrul unei grupări infracționale organizate transnaționale, specializate în comiterea unor infracțiuni în mediul online.
Astfel, suspecții au creat pagini de internet / adrese de email false, ce păreau a aparține unor societăți comerciale specializate în vânzarea en – gros a unor produse alimentare sau nealimentare și, cu scopul de a induce în eroare potențialii clienți, au expediat prin email oferte de vânzare a unor produse, întocmite în numele societăților reale menționate, solicitând plata în avans pentru livrarea bunurilor.
După ce persoanele vătămate acceptau pretinsele oferte și efectuau plățile în avans, așa cum le era solicitat, bunurile respective nu erau livrate, iar pretinșii vânzători nu mai puteau fi contactați.
Transferurile de bani erau realizate de către persoanele vătămate în conturi bancare deschise (în baza unor documente falsificate sau declarate sustrase) la diverse bănci din Romania și mai apoi erau retrase în numerar de la bancomate de pe teritoriul României sau din străinătate”, se arată într-un comunicat remis în urmă cu câteva minute de DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării a fost cel care a solicitat si obținut, prin intermediul relațiilor sale din Camerun, o serie de acte de identificare false, respectiv pașapoarte ce păreau în general emise de către autoritățile franceze, întrucât unitățile bancare erau mai puțin reticente cu privire la solicitările de deschidere conturi bancare provenite de la cetățeni francezi.
După deschiderea conturilor și activarea acestora, au fost puse la dispoziția liderului, prin transmiterea documentelor de deschidere conturi, credențialele de acces și cardurile aferente.

„Următorul nivel al activității infracționale a constat în identificarea, prin intermediul internetului, a unor societăți comerciale din Romania cu obiect de activitate legat de producerea si comercializarea de material lemnos, puțin vizibile in mediul online, cărora liderul grupării le-a uzurpat identitatea, prin crearea, pe diverse platforme de comerț online de tipul business to business, a unor profiluri utilizând denumirea și datele de identificare ale societăților menționate, creând aparența că paginile/ profilurile ar aparține societăților comerciale reale, prin intermediul cărora comercializau bunuri sau servicii fictive/inexistente.
Mai mult, în vederea creșterii credibilității și promovării în mediul online a companiilor prin intermediul profilelor create pe platformele de comerț online și prin urmare și a produselor comercializate, liderul grupării a conceput o rețea de pagini web, site-uri, prin care era prezentat obiectul de activitate constând în producerea și comercializarea de material lemnos și oferte de produse ale societăților respective”, au mai informat reprezentanții DIICOT.

În vederea maximizării profiturilor și a resurselor utilizate, schema infracțională aplicată presupunea introducerea unei așa-zise societăți de transport mărfuri (shipping) în calitate de partener comercial al furnizorului de bunuri din România, care îi era prezentat victimei ca având rolul de a-i livra bunurile achiziționate.

Pentru ca persoanele vătămate să nu aibă dubii că sunt în contact cu o veritabilă companie de shipping și pentru a da curs eventualelor solicitări de fonduri, site-ul utiliza un modul/ script dedicat de urmărire/ trasabilitate care în funcție de coordonatele de localizare introduse cu privire la punctul de expediție și cel de destinație, genera un cod de tipul AWB pe care îl transmitea victimei împreună cu link-ul spre „pagina de tracking” a site-ului, iar în urma utilizării contului, erau generate informații false cu privire la expediția în sine și locație.

Membrii grupării ar fi obținut din activitatea infracțională peste 1.000.000 de dolari, în dauna a peste 30 de companii din străinătate.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi conduse, în vederea audierii, 26 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov, BCCO Cluj și BCCO Craiova și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Cooperarea judiciară internațională a fost efectuată cu sprijinul Eurojust.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 06 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.9036   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5570   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4789   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9186   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2392   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3896   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5072   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.6900   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Considerați că bugetul Brașovului pentru acest an este unul echilibrat, așa cum a afirmat primarul Allen Coliban?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter