myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Fostul primar al Sâmbetei de Sus, Andreaș Vasile, condamnat definitiv, alături de membri ai familiei sale, într-un dosar DNA cu prejudiciu de peste 1,37 milioane de lei

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Andreaș Vasile, fostul primar al comunei Sâmbăta de Sus, din județul Brașov, a fost condamnat definitiv, ieri, într-un dosar penal în care fusese trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Fostul edil a fost achitat inițial (în primă instanță), dar Curtea de Apel Brașov l-a condamnat ieri la 3 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani, pentru „abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale corespunzătoare celor 6 ani fiscali 2008-2013)”. Sentința de ieri este definitivă.
Fostul primar va avea de prestat 100 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Sâmbăta de Sus sau al unei instituții din subordinea Consiliului Local Făgăraş, la alegerea consilierului de probațiune.

În același dosar au mai fost condamnați:

-Folea Adriana Simona - 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (3 acte materiale corespunzătoare celor 3 ani fiscali 2011-2013).
-Andreaș Elena - 3 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani (n.r. s-a ținut cont și de o condamnare anterioară, la 3 luni de închisoare cu suspendare, pentru fals săvârșit în 2012).
-Antinie Andreea - 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani, pentru complicitate la abuz în serviciu.
-SC FLORIREX SRL și SC ANTADA COM SRL la câte 20.000 de lei amendă, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Instanța a admis acțiunile civile ale UAT Sâmbăta de Sus și, în consecință obligă:

-inculpatul Andreaş Vasile la plata către partea civilă a sumei de 176.411 lei, reprezentând impozitul pe clădiri datorat şi neachitat pentru anii 2008-2010 pentru SC FLORIREX SRL şi SC ANTADA COM SRL.
-în solidar, inculpaţii Andreaş Vasile, Andreaş Elena, SC FLORIREX SRL şi Folea Adriana Simona la plata către partea civilă a sumei de 971.581 lei, reprezentând impozitul pe clădiri datorat şi neachitat pentru anii 2011-2013 pentru SC FLORIREX SRL.
-în solidar, inculpaţii Andreaş Vasile, Antinie Andreea, SC ANTADA COM SRL şi Folea Adriana Simona, la plata către partea civilă a sumei de 230.112 lei, reprezentând impozitul pe clădiri datorat şi neachitat pentru anii 2011-2013 pentru SC ANTADA COM SRL.

Acuzațiile aduse de DNA

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, „în perioada 2008-2013, inculpatul Andreaș Vasile, în calitate de primar al localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov, cu încălcarea prevederilor legale, și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, în scopul de a obține foloase necuvenite pentru membrii familiei sale, inculpații Andreaș Elena, Antinie Andreea, Antinie Ciprian, administratori și asociați în cadrul inculpatelor SC Florirex SRL și SC Antada COM SRL.
Concret, edilul nu a luat măsuri pentru încasarea debitelor restante din impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți inculpate pentru clădirile deținute pe raza localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov. Mai mult, inculpatul Andreaș Vasile a dat dispoziții funcționarilor din aparatul de specialitate al primăriei care aveau ca sarcină de serviciu urmărirea și încasarea veniturilor la bugetul local să acționeze în sens contrar, respectiv să nu urmărească debitele restante, să nu le preia în programul informatic și să calculeze impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți începând cu anul 2011 potrivit unor înscrisuri false”.

Conform procurorilor, „în demersurile sale infracționale, un aport deosebit l-a avut inculpata Folea Adriana Simona, în calitate de persoană însărcinată cu urmărirea și calcularea impozitelor și taxelor locale care, prin calcularea frauduloasă, în baza unor înscrisuri false, a impozitelor datorate, a urmărit și obținut pentru societățile comerciale susmenționate și persoanele care le administrează foloase necuvenite în sumă de 1.378.105 lei. Documentele false în baza cărora au fost calculate obligațiile fiscale ale SC Florirex SRL și SC Antada COM SRL i-au fost puse la dispoziție inculpatei de către Andreaș Elena, Antinie Andreea și Antinie Ciprian Nicolae”.

Anchetatorii au mai informat că, „în cursul anului 2011, inculpatul Andreaș Vasile folosindu-se de funcția deținută, cu încălcarea interdicțiilor legale, a încheiat, cu o altă societate comercială, administrată de fiica sa, inculpata Antinie Andreea, două contracte de achiziții obiecte de mobilier în valoare totală de 48.000 lei, obținându-se în acest fel foloase materiale pentru aceasta din urmă constând în valoarea bunurilor decontate, în parte nelivrate”.
Primăria comunei Sâmbăta de Sus s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.378.105 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că programul guvernamental „50/20”, cu privire la cei ce găzduiesc refugiați ucraineni, va fi stopat?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter