myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

DUPĂ CORONAVIRUS. Ce-i de făcut?! PROPUNERE DE SPECIALIST: cursul valutar să fie blocat trei ani!

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Potrivit ultimelor estimări, la finalul crizei create de coronavirus, România va avea peste 2 milioane de șomeri, dintr-o forță de muncă estimată la finele anului trecut de 9 milioane de oameni, așa cum a arătat www.capital.ro.

Ce vom face în această situație? Cum va fi reabilitată economia? Sunt două întrebări pe care multă lume și le pune în această perioadă măcinată de incertitudini.

După analiza deputatului de Brașov Remus Borza (DUPĂ CORONAVIRUS. Urmează criza economică și alimentară! „O nouă ordine mondială”? ANALIZA unui deputat de BRAȘOV), Varujan Pambaccian, liderul grupului minorităților din Camera Deputaților, a venit cu o serie de variante de pus în aplicare de către guvernanți, una dintre ele referindu-se la înghețarea pe trei ani a cursului leu-euro.

Iată și analiza lui Varujan Pambuccian postată pe pagina sa de Facebook:

„Ce-i de făcut?

De obicei nu postez mai nimic despre punctele mele de vedere în domeniul politicilor economice. Astăzi mai multă lume m-a întrebat ce cred eu că trebuie făcut pentru a depăși efectele crizei de acum. Știu că nu se va face nimic din ce propun eu aici. Așa a fost și în 2011, când singurul om care a susținut ce propuneam eu a fost Boc, un premier presat între președinte, partidul propriu și insistențele noastre să nu demisioneze. Sper ca povestea lui adevărată să se afle la un moment dat. Revin, enumerând ce cred eu că trebuie făcut. Nu am de gând să dezvolt aici nimic din toate aste, pagina mea de Facebook nefiind nici una politică, nici una economică:

1. Avem nevoie de o ancoră monetară. Adică de o paritate fixă Leu Euro pentru o perioadă de minimum 3 ani sau, mai degrabă, până la aderarea la zona Euro, stabilită, de exemplu la paritatea de la 1.01.2020. O asemenea ancoră ne va scuti de șocurile speculative care vor veni după ce se încheie faza medicală a crizei și ne va asigura o dezvoltare ceva mai predictibilă în condițiile în care volumul cel mai mare de schimburi îl avem în această zonă.

2. Trebuie să scădem costurile muncii și să gândim deficitul bugetar în așa fel încât deficitul fondului de pensii și cel al asigurărilor de sănătate să poate fi finanțat.

3. Măsuri de stimulare ale agriculturii și industriei alimentare dublate de descurajarea exporturilor de materie primă ieftină.

4. Dezvoltarea cercetării științifice și tehnologice autohtone și dezvoltarea unei industriii de proprietate intelectuală într-un mod similar cu ce a făcut Israelul în anii ’90.

5. Realizarea grabnică a unei infrastructuri de transport mărfuri și dezvoltarea terminalelor maritime și fluviale. Aici trebuie să apelăm la constructori care asigură viteză în execuție și raport bun preț/performanță indiferent dacă sunt autohtoni sau nu și de zona geografică din care vin.

6. Prezența agresivă cu produse autohtone pe piețele mari ale lumii.

Punctele 2-6 sunt singurele pe care le-aș finanța din deficitul bugetar. Trebuie să înțelegem că suntem o țară cu o economie bazată preponderent pe lohn. Adică exportăm om-oră și importăm aproape orice, în special hrană. Este un moment bun să abandonăm treptat acestă construcție, încurajând fiscal producția de bunuri și servicii autohtone și descurajând lohn-ul. Lohn-ul este foarte volatil și odată cu avansul roboticii industriale și al inteligenței artificiale devine din ce în ce mai scump pentru companiile care utilizează forță de muncă umană ieftină. În 10-12 ani, vom vedea la pământ țările care au mizat pe lohn (cu excepția Chinei și Indiei care prin volumul uriaș de forță de muncă au făcut profituri foarte mari de pe urma ei și le-au investit cu cap). Eu nu vreau ca România să se numere printre ele. Anticipez că măsurile de mai sus pot inversa efectul de cădere în 5-6 ani. Altfel, Dumnezeu cu mila”.

CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS ROMÂNIA. Măsuri imediate pentru diminuarea efectelor economice negative

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 26 Mai 2023
Euro   Euro   EUR   4.9575   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6194   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7071   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1137   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2601   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3885   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5348   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.1600   Creștere
Anunturi MyTEX

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter