myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

CORONAVIRUS. LIVETEXT. Klaus Iohannis, conferință de presă! „O relaxare prematură ar fi fundamental greșită. Pericolul nu a trecut. E nevoie în continuare de maximă atenție. Vor rămâne multe restricții în vigoare”. Atac DUR la PSD

 • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
 • Poze
 • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Klaus Iohannis: 

- A trecut o lună și jumătate de când a instituit starea de urgență. Din motive de siguranță am avut mai mult declarații de presă, am invitat jurnaliștii acreditați să vină la o conferință de presă. 

- După o lună și jumătate putem trage destul de multe concluzii statistice. Remarc că în această epidemie autoritățile împreună cu medicii și românii au obținut rezultate notabile. 

- Românii au dovedit că au maturitate, simț civic.

- Se discută foarte mult despre măsurile de releaxare, se va ajunge și acolo.  Am menționat că după 15 mai unele restricții vor fi reduse, dar nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită.

- Am pregătit și un grafic pe care îl puteți urmări. E un grafic care ne permite comparații directe între state care ne interesează.  Este vorba despre numărul de bolnavi raportat la un milion de locuitori. Am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Un raport foarte mare are Spania - aproape 5.000 dintr-un milion sunt coronapozitivi. În Italia - 3.000 la milion, date apropiate și în SUA.

- Datele din România ne arată că avem circa 600 de bolnavi la un milion de locuitori. De aceea am spus că autoritățile și cetățenii au rezultate foarte bune. Nu ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate? Rezultate obținute greu, prin restricții majore. Sunt convins că oamenilor, medicilor le este extrem de greu. Pericolul nu a trecut. E nevoie în continuare de maximă atenție.

- Faptul că din 15 mai e posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în nici un caz să revenim la viața normală de dinainte de epidemie. În realitate, experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală. Vor rămâne multe restricții în vigoare: nu vom putea să ne întâlnim în grupuri mai mari de 3, nu vom putea să plecăm din localitate fără un motiv foarte serios. Nu vom putea merge la restaurante și mall-uri. Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, nu putem risca să avem un număr mare de persoane în același loc

- Competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori.

- Măsurile pe care le vom lua vor fi graduale: în 15 mai va fi ceva, dacă lucrurile vor merge încă ceva din 15 iunie și tot așa. Și tot timpul cu ochii pe statistică. E nevoie de atenție, echilibru, de o abordare responsabilă. Până acum majoritatea măsurilor au fost luate prin coerciție. Ușor ușor, autoritățile trebuie să se retragă și cetățenii să preia responsabilitatea.

- După 15 mai va fi obligatorie purtarea măștilor în spații închise. 

- Guvernanții au acționat corect, specialiștii au venit cu sfaturi bune. Atunci când a început epidemia, rezervele României au fost goale. Nu au existat pur și simplu rezerve de măști, de biocide, foarte puține medicamente. Acestea toate au trebuit procurate în timp record și s-au procurat. S-au folosit cu mare succes și banii europeni. România are acces acum la 1,5 miliarde euro de la Comisia Europeană care vor fi folosiți pentru echipamente, pentru sporurile medicilor, pentru achiziții.

- În paralel, obligat și de epidemie, guvernul a început să pună în practică reforme oportune. S-a progresat foarte mult în materie de digitalizare a administrației.
 
- Nu toți politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă de îngradirea epidemiei. Avem un contra-exemplu mare, cât Casa Poporului: Parlamentul. Și modul înc are unele partide și unii lideri înțeleg să folosesc acestă nenorocire pentru cîștig electoral. În Parlament am văzut un spectacol ciudat, sinistru, un festival deplorabil, instrumentat de aceiași politicieni care și înainte de criză au avut un comportament nociv și demagogic, oamenii care au lăsat România fără bani. E trist ca după ani și ani de guverene pesediste să ne găsim în situația de a face față unei epidemii groaznice cu rezervele aproape goale  și aceiași PSD-iști să strige în Parlament că guvernul și președintele nu fac ce trebuie. Banii românilor au fost risipiți de guvernele PSD în loc să fie investiți unde era nevoie.
 
- Aceștia sunt politicienilor care se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile. Este jalnic.
 
- În plus, vin zilnic cu inițiative care mai de care mai populiste, că nu dau de la ei, măsuri imposibil de pus în practică doar pentru a cîștiga capital electoral.
 
- Acestea apasă asupra bugetului public, care și așa e sub un stres enorm, fiindcă din cauza epidmeiei avem probleme economice mari.
 
- Putem gestiona economia, dar nu se poate așa cu gesturi populiste, dăm la toată lumea. Dar de unde să dăm? Iar acești politicieni compromit prin acest comportament viitorul întregii națiuni, viitorul generațiilor care vor veni după noi. Eu nu voi tolera așa ceva.
 
 
 
 
 
Întrebări: 
 
- Cum considerați că au gestionat autoritățile pandemia, se putea face mai mult? 
 
Autoritățile s-au comportat responsabil, au luat năsurile corecte și la timp. Inclusiv măsurile economice sunt de bun simț și care vor ajuta real economia. Trebuie să facem diferența între măsurile care ajută real și cele populiste
 
- A existat la nivel european o coordonare în criza Covid 19?
 
La început, coeziunea a fost mai puțină. Fiecare stat membru s-a concettrat pe propriile probleme, multe granițe s-au închis. Dar în paralel Comisia Europeană a venit cu măsuri de sprijin și au reușit - de acolo a venit 1,5 miliarde de euro pentru România, de exemplu. Pe parcurs, lucrurile s-au îmbunătățit, iar la ultimul Consiliu European am convenit ideea unui mare Fond de revenire a economiei, va fi corelat cu viitorul buget al UE.
 
- Despre muncitorii români zilieri în germania și Austria. Știați despre modul în care au plecat, claie peste grămadă?
 
 În fiecare an, din păcate, mulți români au plecat la muncă în străinătate. Peste 4 milioane au plecat după Revoluție. Dar sunt și mulți care pleacă sezonier și cu banii câșltigați își duc traiul în România. Majoritatea pleacă sub contract cu firme, nu sunt organizați de stat. Este alegerea lor și va trebui să ne gândim bine cum le putem oferi un viitor în România. Însă se pare că la început au existat probleme organizatorice. Pe parcurs ele au fost remediate. Cei care au greșit trebuie să plătească.
 
- Se discută despre amânarea alegerilor parlamentare pentru 2021. Sunteți de acord?
 
Sunt mai multe lucruri de care trebuie să țimen cont. Eperții ne spun că nu vom scăpa de acest virus. Este prematur să spunem că vom avea alegeri. Depinde de cum gestionăm noi epidemia. Important e să facem alegerile când nu reprezintă un pericol pentru populție. Nu sunt de acord să facem alegeri cât timp e epidemia. Dacă nu se pot ține în siguranță, trebuie amânate. Nu voi tolera să avem alegeri sub semnul epidemiei.
 
- Ar fi utilă selectarea unor sectoare esențiale de producție în UE sau la nivel național?
 
Da. Trebuie să încurajăm sectoare strategice să se relocheze în Europa. La începutul pandemiei a trebuit să cumpărăm echipamente din țări care sunt foarte departe de noi – nu doar geografic, ci din punct de vedere al percepției unui sistem democratic. Nu cred că cineva găsește că e un lucru bun să nu avem pe ce pune mâna în momente de criză. Va exista o regândire a lanțurilor de producție în UE pentru produsele strategice. Sunt convins că vor exista suficienți antreprenori români care vor produce produse strategice.
 
- Ce soluții au părinții care trebuie să revină la muncă?
 
Există o legislație în vigoare care permite să stea acasă dacă scoala e închisă. Cred că foarte mulți au o problemă cu asta. dar ce problemă ar avea dacă ar trimite la școală și copilul ar aduce boala acasă. Această lege sprijină practic părinții, fiecare familie va găsi o soluție în speranța că această criză nu va dura prea mult.
 
- Ați dat ieri un exemplu din Franța, ați spus că s-a redeschis experimental o școală. Oficialii francezi vă contazic.
 
E un studiu făcut de Institutul Pasteur. Am zis că există un exemplu care ne arată că situația e complicată. Decizia de a nu se deschide școlile din România nu s-a bazat pe acest exemplu. Nu se poate realiza distanțarea socială. Elevii din ani terminali nu sunt obligați să meargă la scoală. Nu e nimeni obligat să meargă la școală. Puteam să vă spun că în Italia s-a luat aceeași decizie, să nu se deschidă școlile.  În Danemarca însă, s-au deschis școlile, dar probabil că acolo sunt alte condiții, mai puține școli fără apă curentă sau cu lucrul în schimburi.
 
- Ne puteți da o dată pentru deschidrea restaurantelor, mall-urilor?
 
Aceste lucruri le putem comunica doar pas cu pas, pentru că ele depind de evoluția epidemiei. Săptămâna viitoare vom lua o decizie dacă continuăm cu stare de urgență sau o variantă alternativă. Putem comunica dacă din 15 mai putem merge sau nu la dentist. Deciziile le vom lua săptămâna viitoare. După încă o săptămână sau două vom putea să anunțăm viitoarea măsură și tot așa. Dar la unele restricții nu vom putea renunța. De exemplu la mască.
 
- Cum va ajuta statul cetățenii pentru a reveni din punct de vedere social și economic?
 
Vom avea măsuri de relaxare pas cu pas. Acum nu putem spune decât ce putem prevedea peste maximum 2 săptămâni. Însă viața tuturor va rămâne luni de zile sub semnul epidemiei. În octombrie sau noiembrie vom afla dacă va exista sau nu al doilea val. Experții au păreri împărțite. Mulți specialiști spun că va dura foarte mult până când viața noastră va reveni la normalitate. Dar e evident că apar și oportunități  în piața muncii, pentru noi afaceri.
 
- Cum e respectat dreptul la educație prin cursurile online, când mulți copii nu au acces la internet?
 
Ministerul va veni cu soluții, probabil, cu achiziții de tablete. Acolo unde copiii nu au note în catalog în semestrul 2, vor fi invitați la școală în condiții de maximă siguranță. Este o preocupare pe care eu o am de multă vreme, în conducerea ministerului există multe dicuții pentru a rezolva aceste chestiuni. Am discutat ce trebuie să facă ministerul în timpul verii. Am pretenția ca până în septembrie să găsim soluții pentru copiii care acum nu au acces la învățământul la distanță. Am pretenția să existe ghiduri și pentru profesori pentru predarea online. E foarte mult de lucru. Ținta e întreaga populație școlară și dascălii.
 
- După 15 mai aveți posibilitatea de a prelungi starea de urgență sau guvernul va decide stare de alertă?
 
Noi discutăm aceste variante de două săptămâni. Decizia nu o vom lua mâine. Decizia dacă vom prelungi sau va fi stare de alertă o vom lua poate săptămâna viitoare. Pot să vă spun că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență e aproape finalizată. Am vrut să fim pregătiți din timp pentru ambele variante, ca să nu mai fim în situația de la începutul epidemiei. Vreau să avem legislația clară, rezervele necesare, iar în toamnă să avem rezervele suficiente pentru un al doilea val sau pentru o altă boală. 
 
- Sunteți de acord cu majorarea de 40% a pensiilor? 
 
Această chestiune trebuie analizată cu mare atenție de guvernanți. Probabil la jumătatea anului guvernul va trebui să ia o decizie. După jumătatea anului lucrurile trebuie foarte bine clarificate. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei. Când se va face analiza, o să îi rog pe guvernanți să ia în calcul că pensionarii sunt o categorie vulnerabilă şi  defavorizată. Guvernul o să răspundă la momentul oportun.
 
- Când ați vorbit de relaxarea măsurilor ați spus că nu va mai fi nevoie de acele declarații pe proprie răspundere. Cât va mai fi nevoie de ele?
 
Săptămâna viitoare vom clarifica toate aceste chestiuni de detaliu. Nu vreau să intru azi în detalii. Este foarte clar că această lună și jumătate apasă foarte mult nu doar asupra economiei, ci asupra stării populației. Cred că a fost nevoie la momentul respectiv de o luminiță la capătul tunelului, că ne gândim la măsuri pentru o nouă normalitate. Am considerat că e bine ca românii să știe că există un termen la care începe relaxarea. Nu putem să stăm blocați cu toată țara.
 
- Ce ne facem dacă după relaxarea măsurilor, numărul îmbolnăvirilor va crește?
 
De aceea relaxarea se face în pași și fiecare măsură trebuie analizate. Dacă după o măsură X vom avea un număr foarte mare de infecții, atunci va trebui reevaluată acea măsură.
 
- Bugetarii și demnitarii ar trebui să arate un anumit tip de solidaritate?
 
Solidaritatea nu poate fi o măsură de coerciți. Ttrebuie să vină de la fiecare. Dar sunt foarte bucuros că avem foarte multă solidaritate în societate. Am fost zilele trecute la un centru pentru bolnavi construit doar din resurse private. Am avut firme, antreprenori care au donat echipamente. Cred că vor continua dovezile de solidaritate. Eu sunt convins că demnitarii vor înțelege că solidaritatea e importantă și în politică.
 
 
- Ați primit informări de la servicii înainte de începerea epidemiei? Nu era nevoie de măsuri mai stricte la începutul epidemiei, când erau prea puține teste?
 
Eu cred că noi am reacționat foarte bine și foarte repede. Avem foarte puțin bolnavi în comparație cu alte țări. Au existat informări nu numai de la servicii, ci informări publice, de la OMS. Noi am ținut cont de acestea și Guvernul Orban a luat primele măsuri înanite de să avem un prim caz în România. Nu s-a întâmplat în multe țări. Probabil noi ne-am mișcat mai repede și rezultatele se văd. România a reacționat la timp, proporțional și potrivit. Guvernul a făcut o treabă foarte bună.
 
- Vi se pare că au exista unele excese din partea oamenilor legii și dorința de a da amenzi?
 
Si forțele de ordine au fost prezente și au acționat eficient. E adevărat că au existat și excese, persoanele au fost sancționate, dar sunt foarte puține exemple. Să recunoaștem aceste reușite și să fim și puțin mândri de ei. Nu a mai existat o situație similară în România post-decembristă. Forțele noastre de ordine publică și-au făcut treaba foarte bine.
 
Ce mesaj aveți pentru micii întreprizători care și-au închis afacerile? Când se deschid cabinetele stomatologice, frizeriile?
 
Pentru antreprenorii care au probleme reale există o preocupare din partea guvernului. Vor fi măsuri care vin în sprijinul lor. Primele deja s-au luat. Nu toate măsurile sunt pe masă astăzi. După o analiză serioasă vom face comunicarea la timpul potrivit. Săptămâna viitoare vom lua și decizii care privesc primele sectoare unde vom avea o deschidere, e prematur să vă spun azi. Pentru majoritatea zonelor se lucrează la protocoale. Vrem să punem la punct toate detaliile. Vom comunica săptămâna viitoare când vom avea toate datele epidemiologice.
 
 
- A mai existat o situație de urgență în care președintele Emil Constantinescu a discutat cu liderii Opoziției de atunci. Ați discutat cu liderii Opoziției?
 
Eu sunt în legătură cu toți liderii din România. Lipsa de dialog e un mit.
 
- Ce mesaj le transmiteți celor din Suceava? Acum 6 luni apreciați activitatea managementului spitalului, iar 6 luni mai târziu au murit oameni din cauza managerului.
 
Am fost de mai multe ori în Suceava, e un oraș în plină dezvoltare, cu oameni harnici. Faptul că s-a ajuns în carantină are foarte multe cauze, probabil și un management defectuos al acestei epidemii. Au avut în Suceava foarte mulți români veniți din afară, fapt ce a contribuit la un număr mare de îmbolnăviri. Sucevenilor le spun să respecte indicațiile autorităților ca să scape de epidemie.
 
- Ne puteți spune când ați avut primele semne că va fi o epidemie? S-au făcut rapid achizițiile?
 
Informațiile au fost puține la început și nu foarte lămuritoare. Și OMS a stat foarte mult până a decis că nu e doar o epidemie. Noi am reacționat imediat, la începutul lui februarie. Guvernul a emis OUG pentru a putea face achiziții pentru medicamente și echipamente care ar fi trebuit să fie în rezerve, dar din cauza PSD nu era nimic, era zero, gol. Legislația nu a fost actualizată pentru achiziții și rezerve, chiar dacă PSD au avut timp să actualizeze legislația pe Insula Belina și altele care îi interesau. Pentru un guvern minoritar a fost foarte greu, dar au reușit.
 
- Puteți garanta că nu vor fi probleme cu plata salariilor? 
 
Eu pot să vă spun că am pus această întrebare ministrului Finanțelor și mi-a garantat că nu vor exista astfel de probleme. E greu de acoperit deficitul bugetar, dar are soluții. Acesta e răspunsul pe care l-am primit.
 
- Când credeți că va fi reluată activitatea în turism?
 
Toate aceste detalii vor fi lămurite în cursul săptămânii viitoare. Nu putem să trată zona de servicii la pachet. E mai ușor să fie deschise hotelurile. Nu va fi posibil să funcționeze de la început restaurantul.  La restaurant, problema de distanțare socială e mai complicată.. Vom găsi soluții graduale. Eu pot să înțeleg foarte bine, dar trebuie să recunoaștem prioritară e sănătatea oamenilor.
 
- Ce se întâmplă după 15 mai cu cei care nu își vor permite măștile obligatorii?
 
Există un sprijin pentru persoanele defavorizate, ele le vor primi gratuit.
 
 
- De obicei, măsurile de relaxare sunt dublate de creșterea capcității de testare. România e printre ultimele la teste. Cum să creștem numărul de teste?
 
Numărul de teste a fost o preocupare importantă. Adevărul e că s-a crescut foarte, foarte mult, de la câteva zeci pe zi, la aproape de 10.000. Au existat aparate, dar fără personal, au existat laboratoare fără acreditare. Ministerul Sănătății și în special ministrul Tătaru s-au mișcat foarte bine. Dar e nevoie de creștere în continuare. Specialiștii mi-au spus că suntem la un nivel acceptabil raportat la milion de români. Pe de altă parte observ că sunt foarte mulți participanți la discuția publică care cer testarea în masă. Dar OMS comunică faptul că nu prea are rost să facem testări în masă, ci la persoanle care prezintă risc sau suspectă de infecție. Totuși, am solicitat să avem un număr mai mare de testări pe zi, inclusiv în perioada când epidemia va bate în retragere. Cu cât mai multe testări, cu atât mai siguri vom fi.
 
 
 

Administrația Prezidențială a anunțat că, începând cu ora 18.00, președintele României, Klaus Iohannis, susține o conferință de presă.

Este pentru prima dată de la declanșarea stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus când jurnaliștii pot adresa întrebări.

  • Pe de altă parte, există testele rapide – nu foarte sigure, și testele moleculare, care nu se fac pe loc. Sperăm toți ca industria să dezvolte kituri care să permită teste sigure și rapide, sau chiar kituri de autostestare. Numărul de teste pe zi va crește în continuare în România

Donează prin PayPalpaypal icon
DONAȚIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

38 COMENTARII

 1. Era absolut necasara. Ma bucur ca in sfarsit poate raspunde cu subiect si predicat. Sper sa nu fie invitati doar ziaristii de casa.

  • Dl Klaus Werner Johannis este președintele tuturor românilor indiferent daca unii l-au votat sau nu.
   International are o imagine f.buna.
   In Romania încă nu a reușit să ajungă la inimile tuturor românilor.
   Pe viitor cred ca ar trebui să se concentreze pe cei nemultumiti, neincrezatori si săraci.
   Dl Presedinte avem nevoie de un mesaj de încredere, optimism și de sprijin internațional via UE consistent.
   Lucrați!

  • Incredibil acest personaj…. Criza sanitara a aparut in martie in Romania, in decembrie in China, cu un PNL la guvernare din octombrie-noiembrie. Iar acest mincinos, cocotat pe functia de președinte al statului, doar din cauza faptului ca ne-am saturat de PSD, vine si ne spune ca PSD ul e de vina pentru lipsa stocurilor de echipamente sanitare?????
   Esti un mare mincinos si incompetent mai Iohannis si veti afla asta in curand la vot !

  • #Corect: n-auzi că nu ne mai cheamă la vot? Trebuie să #stamacasa.

 2. Anunta ca a fost gasita Elodia.

  Loading...

  loading...

  Comentarii  

  Barbu Gh.
  +1 #1 Barbu Gh. 28-04-2020 18:41
  Plăvanul ăsta este complet miticizat: păi dacă pizideaua a lăsat goală visteria țării, de ce n-a luat măsuri peneleaua s-o astupe? PĂI NU!?
  Că ce-au făcut pizideii fac și peneleii. Ăia au dat pensii speciale, ăștia dau pensii, speciale, ăia au dat vouchere de vacanță, Horgan dă și el vouchere, liftele se pensionau atunci la 40 de ani, și acum se pensionează tot așa, ZERO INVESTIȚII SUB VEORICA, ZERO INVESTIȚII SUB HORGAN!!!
  Citat | Raportează către un administrator

  Adaugă comentariu


  ATENŢIE
  Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
  Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.   

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 03 Dec 2021
Euro   Euro   EUR   4.9487   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3767   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8121   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7595   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2460   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4089   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5302   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0500   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că varianta OMICRON va determina autorităţile să impună noi restricţii?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter