myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

COVID-19. Situație absurdă la BRAȘOV!!! Cum i-a întors statul spatele clinicii private care tratează GRATUIT urgențele stomatologice pe care tot statul s-a dovedit incapabil să le preia

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Județul Brașov se află, „datorită” autorităților, în fruntea țării atunci când vine vorba despre laudă de sine, dar rămâne undeva la coada clasamentului când ne uităm la... investiții. Situația poate fi observată în multe domenii, inclusiv în stomatologia de urgență.

Starea de urgență decretată pe fondul pandemiei de COVID-19 a readus în atenție faptul că - deși autoritățile promiteau de ani buni - Brașovul nu are nici măcar un cabinet stomatologic de stat care să asigure servicii de urgență gratuite, cu program non-stop.

Printre cei care au expus această problemă se numără dr. Adriana Sim, medic specialist ortodont.

Ea a scris pe Facebook despre absurdul situației din județ, amintind că, la Brașov, în această perioadă cu restricții, în care cabinetele stomatologice sunt închise pentru evitarea răspândirii noului coronavirus, urgențele pot fi tratate GRATUIT datorită patronului clinicii private Dentalmed, dr. Oleg Dobrovolschi (care și-a pus toată clădirea la dispoziție) și datorită voluntarilor care lucrează acolo, pe perioada stării de urgență (prin implicarea Colegiului Medicilor Stomatologi și a Direcției de Sănătate Publică). Nu datorită statului!

Din contră, în momentul în care medicii stomatologi care fac voluntariat acolo au solicitat sprijin financiar, pentru a acoperi cheltuielile usturătoare cu materialele de protecție împotriva COVID-19, statul și-a întors spatele, argumentând că nu poate susține un cabinet privat...

„Clinica Dental Med a donat și ea spitalelor, înainte de a deveni clinică de urgență, o mare parte din echipamentele sale de protecție. Acum așteaptă același ajutor. Un echipament complet (combinezon, mănuși, mască cu filtru, ochelari, scut, botoși, etc) costă 300 Ron și se schimbă după fiecare pacient. Până acum au fost tratați aproape 300 de pacienți în regim de urgență, dacă nu mai mult.
Pentru a putea menține acest serviciu gratuit și accesibil tuturor pe perioada stării de urgență, CMSBV a reluat apelurile la nivel județean, unde nu a fost sprijinit, și la nivel național: Crucea Roșie și Centrul National de Coordonare și Conducere a Intervenției prin dr. Raed Arafat - șef al Departamentului pentru situații de urgență. După 3 săptămâni au primit și răspunsul: Procedurile de achiziție de materiale și echipamente de protecție permit doar ajutarea unităților sanitare PUBLICE!!!”, a scris medicul ortodont. 

Redăm integral postarea dr. Adriana Sim:

Din categoria ‘Avem de toate’ - dar totuși oamenii simpli donează bani pentru dotarea spitalelor pe timp de Covid - același lucru se întâmplă și cu stomatologia de urgență din Brașov.

Așteptând să îmi reiau activitatea am urmărit site-ul Colegiului Medicilor Stomatologi din Brașov (CMSBV) de unde primim periodic informații și noi directive. Am dat peste o situație absurdă care este bine să fie cunoscută de cât mai mulți.

Iată povestea pe scurt:

Din 2010 legea impune existența unor cabinete stomatologice de stat care să asigure serviciile de urgență ale populației gratuit, cu program nonstop.
Este deja cunoscut faptul că județul Brașov nu are un astfel de serviciu în cadrul UPU deși pe hârtie acesta există încă din 2013. Am răsfoit prin presa online și am aflat următoarele:

- În 2013, în cadrul Spitalului Județean a fost amenajat un cabinet stomatologic de urgență și dotat cu aparatură de 61000 Ron printr-o investiție derulată de CJ Brașov.
- Acest cabinet are însă nevoie de personal pentru a susține activitatea de gardă - 5 medici dentiști - pentru angajarea cărora este necesară suma de 16.000 Ron lunar. Ministerul Sănătății, care are această sarcină, refuză angajarea medicilor dentiști preț de mai mulți ani, în ciuda numeroaselor solicitări.
- În 2017 secția UPU a Spitalului Județean intră în renovare și este redusă cu aproape 200 m pătrați, astfel că nu mai există spațiu pentru presupusul cabinet stomatologic, care de altfel nici nu este funcțional. Conducerea spitalului ia în calcul redeschiderea sa la sfârșitul lui 2020, dar acest lucru nu rezolvă lipsa de sprijin din partea Ministerului Sănătății.

- 2020 - Covid-19 închide cabinetele stomatologice. CMSBV împreună cu DSP se mobilizează și verifică starea cabinetului stomatologic UPU de la Spitalul Județean pentru a-l pregăti pentru serviciile de urgență. Deși avizat de DSP în 2017, cabinetul - surpriză - nu există, iar aparatura este demontată și dezafectată (Mă întreb și dacă această aparatură, după 8 ani mai este conformă cu necesitățile noastre din prezent).

Colegiul face sesizări la toate instituțiile, avertizează despre gravitatea situației dar nu primește nici un sprijin din partea autorităților pentru a rezolva de urgență situația.
În mod exemplar, CMSBV împreună cu DSP găsesc o soluție și avizează clinica privată Dental Med care își pune la dispoziție cele 14 unituri dentare, iar serviciile sunt efectuate de către medici dentiști voluntari. Serviciile stomatologice sunt asigurate GRATUIT pentru toată lumea, în condiții de mare siguranță. Fondurile necesare pentru echipamentele de protecție și materialele folosite provin din donații, de la prieteni, colegi și numeroase ONG-uri.

Aici urmează partea absurdă:

Clinica Dental Med a donat și ea spitalelor, înainte de a deveni clinică de urgență, o mare parte din echipamentele sale de protecție. Acum așteaptă același ajutor. Un echipament complet (combinezon, mănuși, mască cu filtru, ochelari, scut, botoși, etc) costă 300 Ron și se schimbă după fiecare pacient. Până acum au fost tratați aproape 300 de pacienți în regim de urgență, dacă nu mai mult.
Pentru a putea menține acest serviciu gratuit și accesibil tuturor pe perioada stării de urgență, CMSBV a reluat apelurile la nivel județean, unde nu a fost sprijinit, și la nivel național: Crucea Roșie și Centrul National de Coordonare și Conducere a Intervenției prin dr. Raed Arafat - șef al Departamentului pentru situații de urgență. După 3 săptămâni au primit și răspunsul:

Procedurile de achiziție de materiale și echipamente de protecție permit doar ajutarea unităților sanitare PUBLICE.!!!

Deci clinica Dental Med - care este o clinică privată - nu poate beneficia de sprijin din partea statului. Același stat care timp de 10 ani nu a fost în stare să pună în funcționare cabinetul UPU stomatologic, a cărui existență și funcționare este obligatorie.
Cât despre administrația locală - dacă în 2013 Consiliul Județean a putut asigura peste 10.000 de Euro pentru echipamente care zac nefolosite - mă întreb dacă acum, pe timp de criză sanitară nu poate contribui financiar cât de puțin la această inițiativă?

Pentru Ministerul Sănătății nu este esențial accesul populației la servicii stomatologice de bază, pentru că, nu-i așa, stomatologia nu este atât de importantă și există oricum sectorul privat care le rezolvă pe toate.

Haideți să facem un exercițiu despre cât ar trebui să scoată din buzunar un om simplu pentru tratarea unei urgențe pe timp de Covid-19: 3 - 400 de lei taxa pe echipamentele de protecție pentru medicul și asistenta care asigură manopera și prețul manoperei propriu zise pe care să îl estimăm la un minim de 100 - 200 ron. Deci 4 - 600 Ron din venitul unui om simplu, care poate nu ar fi avut nici în vremuri normale posibilitatea să plătească un serviciu de urgență.

Ceea ce au reușit cei de la Colegiul Medicilor Stomatologi, Dental Med și DSP Brașov este ceva extraordinar și merită tot respectul și aprecierea noastră. Să îți pui la dispoziție întreaga clinică, să aduni medici voluntari și să tratezi populația gratuit - sunt gesturi admirabile pe care trebuie să le susținem în continuare.

În ciuda piedicilor, ei au reușit. Să nu uităm însă cine au fost aceia care le-au pus piedicile.

CMSBV a transmis în presă că orice donație, cât de mică, le va susține pe mai departe activitatea în această perioadă. Haideți să îi susținem și noi - donațiile intră în contul CMSBV dar se redistribuie clinicilor aflate în nevoie.
Donațiile se fac prin transfer în contul de pe site-ul https://cmsbrasov.ro
CUI: 17082455
IBAN: RO14 BTRL 0080 1205 I960 90XX
Cont deschis la Banca Transilvania

VEDEȚI ȘI:

CORONAVIRUS. Update. BRAȘOV. Urgențele stomatologice, tratate gratuit, la Dentalmed / Clinica privată asigură ce trebuia să asigure Spitalul Județean / ÎNGRIJORĂTOR. Fără suport, serviciile vor putea fi oferite maxim...

CORONAVIRUS. BRAȘOV. IMPORTANT! Urgențele stomatologice vor fi asigurate la Clinica Dentalmed (VIDEO)

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+4 #1 Barbu Gh. 05-05-2020 21:11
Doar nu se aștepta careva ca județul nostru, condus de alde neica nimeni cum sunt moldoveanul semianalfabet, bruneciorul fără gât dar cu multe dosare penale și bornăul cu zece facultăți, Văsâi sau cum dreaqu l-o chema, să și facă ceva. Nu, ei sunt cu prăduiala și gargara, atât.
Și nu înțeleg un lucru: de ce donează pentru stat cei din sectorul privat? DE CE!? CE FACE STATUL CU MULTELE ȘI URIAȘELE IMPOZITE CU CARE NE COCOȘEAZĂ!? Unde sunt bani??? DOAR ÎN SALARII DE 8.000-9000 de lei date retarzilor din miliția locală, paznicii ăia comunali? Sau numai în pensii speciale, vouchere de vacanță și pensionări ale putorilor la 40 de ani?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9255   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5904   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6013   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9881   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2437   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3324   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5183   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.6800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că programul guvernamental „50/20”, cu privire la cei ce găzduiesc refugiați ucraineni, va fi stopat?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter