myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „Leacul” deficiențelor din spitale, reorganizarea: TBC la Mârzescu, Psihiatrie la Sânpetru, Infecțioase la Județean

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov a pregătit un plan de comasări și mutări de secții spitalicești din municipiu, după ce „situația generată de pandemia COVID-19 a relevat încă o dată anumite deficiențe în funcționarea spitalelor de stat din județul Brașov și a readus în agendă necesitatea reorganizării unor unități sanitare”, după cum afirmă dr. Andrea Neculau, director executiv al DSP Brașov.

În comunicatul pe această temă, conducerea DSP argumentează că necesitatea reorganizării este motivată de mai mulți factori, între care:
- existența unor structuri spitalicești învechite, inadecvate, greu de modernizat;
- inadecvarea unor circuite, precum și precaritatea unor condiții igienico-sanitare aflate de altfel, în proces de monitorizare de către DSP Brașov în vederea conformării, chestiune reclamată și de pacienți;
- un grad insuficient de integrare a serviciilor medicale;
- situația juridică neclară a unor clădiri și terenuri unde funcționează unități spitalicești, faptul că există locații unde se cheltuie sume importante de bani pe chirii;
- imposibilitatea de a investi în reabilitarea și modernizarea unor spații, din cauză că sunt proprietate privată;
 - un raport cost/ eficiență mult prea mare și indicatori reduși de utilizare a serviciilor medicale în cazul unor spitale (de exemplu, în cazul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, rata de utilizare a paturilor a fost anul trecut de aproximativ 59%).
Principiile după care ne ghidăm în ceea ce privește reorganizarea unor unități spitalicești sunt următoarele:
- siguranță
- creșterea accesibilității la serviciile medicale și reducerea fragmentării serviciilor medicale
- creșterea eficienței
- reducerea costurilor suplimentare, fondurile astfel rezultate putând fi utilizate pentru investiții în spitale.

Pentru a se identifica soluțiile cele mai viabile, Direcția de Sănătate Publică a avut dialog cu managerii spitalelor, reieșind ca primă soluție reorganizarea administrativă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și fuziunea sa cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.
În privința Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, s-a convenit mutarea etapizată a secțiilor din Pavilionul Mârzescu în pavilioanele Central, Astra și Tractorul.

O altă soluție identificată a fost mutarea secțiilor de Psihiatrie II și III ale Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov din imobilul situat pe str. M. Eminescu (spațiu închiriat) la Sânpetru, în locul Unității de Asistență Medico-Sanitară de Pneumoftiziologie. Pacienții cu probleme medicale sau sociale de aici vor fi preluați  de o structură care urmează a se înființa la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.
De asemenea, managerul Spitalului Clinic de PneumoftiziologieBrașov a propus ca această unitate (care funcționează actualmente ca și chiriaș în 3 din cele 6 pavilioane unde își desfășoară activitatea) să fie relocată, etapizat, pe platforma Mârzescu.  

Spitalul de Pneumoftiziologie ar putea prelua secția de Infecțioase copii

În general, această pandemie ne-a atras atenția că un capitol foarte important de patologie, respectiv bolile infecto-contagioase, necesită spitale cu standarde adecvate de ingrijire, cu amenajări specifice, care să asigure și protecția populației. Orice spitale care vor găzdui boli cu risc de transmitere vor trebui să respecte aceste standarde.
Suntem foarte preocupați de asistența pediatrică  și avem în vedere o mai bună integrare a serviciilor pediatrice, care să includă și asistența de specialitate în bolile infecțioase. Acest proiect este, însă, unul pe termen lung. Conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov și-a arătat disponibilitatea în acest sens, însă a comunicat că structura monobloc a acestui spital, precum și faptul că unitatea deservește o categorie de pacienți cu risc înalt de contractare a infecțiilor de orice natură, prin vârsta mică pe care o au, fac imposibilă înființarea unei secții/ unui compartiment de boli infecțioase în interiorul spitalului.
În aceste condiții, conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov și-a arătat disponibilitatea de a prelua Secția de boli infecțioase copii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov.  
Toate măsurile de reorganizare a unor spitale, convenite în urma dialogului cu managerii acestor unități sanitare, vor fi supuse consultării sindicatelor din respectivele unități și nu se vor implementa decât cu avizul Ministerului Sănătății și, dacă este cazul, al Ministerului Muncii și Protecției Sociale”, a precizat directorul DSP Brașov.
 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 09 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9050   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7905   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8089   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0290   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2493   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7290   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5079   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.2700   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că USR va decide excluderea din partid a lui Coliban, aşa cum a cerut PSD?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter