myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Admiterea în liceu, schimbări majore doar la liceele vocaționale

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Noul calendar privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 a fost aprobat prin ordin al ministrului Educației, iar prima etapă are loc chiar mâine, când se afişează oferta de şcolarizare/de formare profesională, concretizată în profiluri, domenii şi calificări profesionale pentru învăţământul liceal, filiera tehnologică.

Media de admitere, în baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial şi în baza căreia se face Ierarhia absolvenţilor, se calculează ca medie ponderată între media generală la examenul de Evaluare Naţională (80%) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

În contextul epidemiologic actual, şedinţele/acţiunile de instruire cu părinţii şi elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a planului de şcolarizare, precum şi cele pentru completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora pot fi organizate în unitatea de învăţământ sau prin mijloace electronice de comunicare–telefon, e-mail, videoconferinţă.
Completarea opţiunilor în fişele de înscriere, de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, se va realiza în perioada 2-6 iulie 2020, iar repartizarea computerizată va avea loc în data de 10 iulie 2020.

În învăţământul profesional şi dual, perioada de înscriere va începe pe 29 iunie. Prima etapă a admiterii (înscriere – afişare rezultate) este programată în perioada 29 iunie - 10 iulie, iar a doua etapă (înscriere – afişare rezultate) între 22 şi 28 iulie.

Admiterea candidaţilor pe locurile speciale pentru rromi se va face computerizat, într-o sesiune distinctă, arată ministerul.

Cum se dau probele de aptitudini

Pe de altă parte, înscrierea pentru probele de aptitudini se face în perioada 2-5 iunie. Probele de aptitudini organizate pentru admiterea în liceele vocaţionale vor fi apreciate diferit. Astfel, la profilurile artistic, sportiv, teologic şi pentru specializarea filologie - liceul Waldorf - aprecierea probelor de aptitudini se face prin note. La profilurile pedagogic şi militar, aprecierea probelor de aptitudini se face pe bază de calificativ: admis/respins.
De asemenea, probele de aptitudini vor fi diferite. Pentru profilul Artistic - arte vizuale: specializările Arte plastice, Arte decorative, Arhitectură, Arte ambientale, Design, Conservare – restaurare bunuri culturale: evaluarea unui portofoliu de lucrări.
Pentru profilul artistic, specializarea Muzică – Secţia Instrumentală şi Secţia Artă vocală interpretativă se va desfăşura pe baza evaluării unei înregistrări audio-video a repertoriului instrumental/vocal.
Probele de aptitudini din cadrul examenului de admitere în învăţământul liceal vocaţional, profil artistic, specializarea Muzică-Secţia Teoretică se vor susţine on-line, pe una din platformele comunicate de unitatea de învăţământ care organizează probele.

Pentru profilul pedagogic, pentru toate specializările, evaluarea şi certificarea aptitudinilor se vor realiza prin eliberarea unei fişe de aptitudini, de către unitatea de învăţământ în care este înmatriculat candidatul în clasa a VIII-a.

Pentru profilul teologic, se vor susţine un interviu/colocviu/probă orală, evaluate cu calificativ admis/respins; o probă de verificare a cunoştinţelor religioase, evaluată cu notă. Pentru profilul militar, se pot înscrie candidaţii care au fost declaraţi „Admişi” la selecţia organizată în centrele zonale de selecţie şi orientare.

Pentru profilul sportiv, înscrierea candidaţilor este condiţionată de existenţa avizului medical, cu specificaţia „Apt pentru efort fizic/Clinic sănătos”, favorabil practicării disciplinei sportive, eliberat cu maximum 10 zile lucrătoare înainte de înscriere – condiţie eliminatorie. De asemenea, o altă condiţie eliminatorie este aceea ca elevul să deţină un document prin care să se ateste că practică organizat, de cel puţin un an calendaristic, disciplina sportivă pentru care se constituie clasa. Nota finală la probele de aptitudini se va echivala cu media generală la disciplina educaţie fizică/pregătire sportivă practică din clasele V-VIII, calculată ca media aritmetică a mediilor anuale la această disciplină.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Mie, 20 Ian 2021
Euro   Euro   EUR   4.8741   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0207   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5103   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5221   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2318   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1670   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4921   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.4800   Creștere

LINK


Tradesilvania
Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că Aristotel Căncescu şi George Scripcaru vor ajunge, până la urmă, la închisoare?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter