myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Fără card de sănătate până la finele anului

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Biletele de trimitere care au expirat sau urmează să expire rămân valabile până la finalul acestui an, având în vedere că unele servicii medicale nu au putut fi acordate din cauza epidemiei de coronavirus, se arată într-o ordonanță de urgență a Guvernului. Totodată, actul normativ stabilește și că se vor putea acorda consultații medicale la distanță, fără să fie nevoie de utilizarea cardului de sănătate.

Astfel, după cum apare în OUG 162/2020, care se aplică deja, mai multe documente medicale vor rămâne valabile până la data de 31 decembrie 2020. Este vorba despre biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru medicină fizică și de reabilitare; biletele de trimitere pentru specialități paraclinice; recomandările medicale și deciziile de aprobare pentru procurarea unor dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive.

Termenul de valabilitate al documentelor enumerate mai sus se extinde în baza Ordonanței de Urgență nr. 70/2020, care a prelungit unele termene începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației generate de epidemia de coronavirus.

În același timp, OUG 162/2020 prevede și că prin derogare de la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, „consultațiile medicale la distanță acordate în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare, se acordă și se validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia".

În cazul consultațiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a primirii serviciilor.

„Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS, conform Digi24.

Prin intermediul Ordinului MS și CNAS nr. 911/653/2020, ale cărui prevederi se aplică din luna mai, termenul de valabilitate al documentelor de mai sus a fost prelungit până la sfârșitul lunii septembrie, iar acum s-a stabilit prelungirea lui până la sfârșitul lui 2020. Pe de altă, dacă nu s-ar fi prelungit măsura, din 30 septembrie n-ar mai fi fost posibilă nici acordarea de consultanții la distanță.

Printre măsurile al căror termen de valabilitate s-a prelungit se numără și posibilitatea ca medicii de familie să poată prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

Reamintim că România se află, din 15 mai 2020, în stare de alertă. Aceasta din urmă este programată să se încheie la data de 14 octombrie 2020, însă autoritățile pot decide prelungirea ei cu 30 de zile, dacă analizele epidemiologice vor indica un număr crescut de cazuri de infecții cu noul coronavirus.

Citiți și:

Cardul de sănătate redevine obligatoriu. Dacă ar și funcționa...

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Joi, 25 Feb 2021
Euro   Euro   EUR   4.8725   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   3.9845   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6427   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4025   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2291   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1929   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4912   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.3100   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că, în momentul în care va fi gata Pasajul Fartec, va avea cineva tupeul să-i taie panglica?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter