myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

GREVĂ JAPONEZĂ în spitalele din România! REVENDICĂRI; CE URMEAZĂ?!...

  • Apreciez !Nu-mi place !-5
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
Membrii de sindicat SANITAS din toată țara declanșează, astăzi, „greva japoneză”, o formă de protest fără întreruperea activității!
 
Astfel, de Ziua Internațională a Muncii Decente, membrii SANITAS doresc să atragă atenția că ei continuă să își facă datoria cu decență, însă guvernanții români îi tratează cu maximă indiferență!
 
Așa cum s-a inserat pe pagina de Facebook a sindicatului amintit, Consiliul Național al Federației SANITAS s-a întrunit joi. La ședință au participat președinții organizațiilor județene SANITAS din toată țara, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, care au analizat cele mai importante probleme cu care se confruntă salariații din sistemele de activitate aflate de mai bine de 7 luni în prima linie a luptei cu noul virus SARS-COV-2. Analiza a vizat stadiul aplicării legislației cu caracter salarial specifică/emisă în perioada pandemiei de COVID-19, suficiența/insuficiența măsurilor de protecție a lucrătorilor din sistemele reprezentate pentru evitarea contaminării lor și a pacienților/beneficiarilor, situația reală a personalului medical și auxiliar infectat în toată această perioadă, stadiul de epuizare și nemulțumire a salariaților și nu în ultimul rând, lipsa de reacție a autorităților de la toate nivelurile la solicitările, propunerile și sesizările noastre.
 
„În urma analizei făcute, luând în considerare întârzierea nepermisă în acordarea drepturilor salariale cuvenite și/sau acordarea neunitară a acestora la nivelul aceluiași tip de unități sanitare/de asistență medico-socială/de asistență socială și/sau pentru același tip de activitate, ținând cont de organizarea deficitară a circuitelor/activităților specifice în spitalele COVID/suport COVID, chiar și după 7 luni de la începutul pandemiei, situație care duce inevitabil la infectarea la locul de muncă a colegilor noștri, având în vedere că nu există continuitate în aprovizionarea cu materiale și echipamente de protecție sau că acestea sunt insuficiente sau de proastă calitate, constatând că salariații din sănătate, asistență medico-socială, asistență socială și medicină școlară sunt obligați de foarte multe ori să își continue activitatea chiar și după infectare din cauza lipsei acute de personal, realizând că toate demersurile de până acum întreprinse de Federația SANITAS la nivelul Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor Publice, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Guvernului României, și de către organizațiile noastre județene, la nivelul autorităților locale și la nivelul unităților în care au membri, nu au adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește problemele semnalate, Federația SANITAS din România solicită pe această cale organizarea unei întâlniri de urgență cu participarea primului-ministru Ludovic Orban și a tuturor factorilor responsabili care pot contribui la identificarea de soluții optime pentru revendicările membrilor noștri, revendicări pe care vi le prezentăm în cele ce urmează:
 
1. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată.
 
a. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
 
b. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
 
c. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.
 
d. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.
 
e. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.
 
2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.
 
3. Asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus.
 
4. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
 
5. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
 
6. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.
 
Reiterăm pe această cale garanția că Federația SANITAS nu se va opri din a susține în permanență toate revendicările membrilor săi și va rămâne în continuare la masa discuțiilor până la rezolvarea acestora, solicitând termene rezonabile și soluții realizabile, însă dacă soluțiile vor întârzia în continuare să apară pentru a contribui la readucerea păcii sociale în sistemele pe care le reprezentăm, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noștri.
 
În acest sens, în lipsa unui răspuns prompt la solicitarea noastră de organizare a unei întâlniri în regim de urgență la nivel guvernamental cu membrii Biroului Executiv al Federației SANITAS, începând cu data de 7 octombrie vom declanșa ”greva japoneză” în toate unitățile sanitare din țară și în cele de asistență socială, urmând să anunțăm în scurt timp calendarul acțiunilor revendicative următoare!
P R E Ş E D I N T E,
Leonard BĂRĂSCU”.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+1 #1 Barbu Gh. 07-10-2020 11:39
„Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată”. Ce mai vor nenorociții???
Nu le ajunge că au salarii apropiate de cele occidentale? Și, mulți dintre ei, le depășesc, chiar? Da, da, pentru că acolo medicul nu pleacă de la ora 11-12 ca să meargă la spitalul privat pînă la 15-16 iar unii chiar și la propriul cabinet.
Să nu uităm ce nivel de salarizare este în țară, de cel puțin 4 ori mai mic decât în Vest și, deloc de neglijat, procentul uriaș reprezentat de cheltuielile salariale din totalul cheltuielilor unui spital: MINIM 80%!!!

„Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.”????? CE SPORURI SUNT ĂSTEA!!!??? Nu este o lege care limitează sporurile la maxim 30%!? CUM SE JUSTIFICĂ ACESTE „SPORURI”!? PENTRU CE??? DE CE???

„VOUCHERE DE VACANȚĂ”!? Da, când vor primi TOȚI ANGAJAȚII DIN ROMÂNIA!!!

ȘOMAJUL A EXPLODAT ÎN ȚARĂ IAR NENOROCIȚII VOR „VOUCHERE”!!!
Citat | Raportează către un administrator
Nacilev
+1 #2 Nacilev 07-10-2020 15:34
Sunt multe domenii unde angajatii sunt expusi pericolului de infectare (pentru ca intra in contact cu oameni posibil infectati ) - vanzatori, soferii de transport in comun care nu primesc si nici nu cer sporuri.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Joi, 04 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8784   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0503   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6437   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3880   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2302   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2009   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4943   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7500   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va câştiga Corona Braşov în acest sezon Erste Liga la hochei pe gheaţă?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter