myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

COVID-19. Fără flori și mărțișoare la școală? Oficialii din Educație se contrazic

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Oferirea mărţişorului și a florilor în şcoli, de 1 și 8 Martie, a devenit subiect de dispută și chiar de contraziceri între oficialii din Ministerul Educație. Primul a ieşit cu declarații de presă pe această temă secretarul de stat în învăţământul preuniversitar Sorin Ion, care a afirmatcă mărţişoarele şi florile de 1 şi 8 mai nu sunt în conformitate cu legea, dat fiind că Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii include interdicţia care priveşte „schimbul de obiecte personale”. „Trebuie să respectăm legea, aşa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun şi să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puţin mărţişoare şi flori. Ştiu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecţia şi sănătatea copiilor”, a declarat secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Sorin Ion, potrivit Edupedu.ro.
Ulterior, a ieşit ministrul Sorin Cîmpeanu (foto) în presă şi Ministerul Educaţiei a dat şi un comunicat oficial în care a fost subliniat faptul că mărţişoarele şi florile nu sunt interzise în şcoli de 1 şi 8 Martie. „Ministerul Educaţiei nu a transmis şi nu va transmite către unităţile şi instituţiile de învăţământ nici o interdicţie expresă cu privire la oferirea de flori şi mărţişoare. În Ordinul comun (…) se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (…). Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. În acest context, Ministerul Educaţiei nici nu poate schimba şi nici nu doreşte să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum «flori şi mărţişoare» în categoria «obiecte personale». Ministerul Educaţiei nu a transmis şi nu va transmite către unităţile şi instituţiile de învăţământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicţie în acest sens, dar îndeamnă la prudenţă din perspectiva oricărui tip de interacţiuni care pot facilita transmiterea virusului SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul amintit.

Declarațiile celor doi vin după ce Inspectorul general județean din Brăila a declarat pentru Mediafax că va atrage atenție directorilor de școli să respecte interdicția din școli când vine vorba de mărțisoare și flori.

„În ordinul comun al ministerelor există așa ceva. Este vorba despre regulile privind organizarea spațiilor pentru asigurarea distanțării fizice. În anexa ordinului, la punctul 1 b scrie că este interzis schimbul de obiecte personale. Eu le voi atrage atenția directorilor că regula trebuie să fie respectată”, a declarat pentru Mediafax inspectorul școlar general al județului Brăila, Cătălin Canciu.

Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș" a declarat la rândul său că trebuie să încercăm să reducem interacțiunile copiilor.

„Trebuie să încercăm în această perioadă să reducem interacțiunile celor mici. E vorba de obiectul în sine, florile, mărțișoarele, când le dăm dintr-o mână în alta. În alt doilea rând, interacțiunile ar fi mai importante. Trebuie să ne apropiem de persoana de lângă noi, nu se păstrează distanțarea. În al treilea rând, în situații de acest gen apar aglomerări. De obicei, se duc și la profesoara de alături, se duc și la directoare, apare un mediu în care se pot transmite mai ușor virusul la nivel de aerosoli. Pentru a se reduce riscul și pentru ca lucrurile să fie organizate, s-a mers pe acest ordin”, a afirmat Marinescu, pentru Europa Liberă.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 21 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9485   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2171   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7725   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5589   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2395   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3056   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5301   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.2200   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că Loteria celor vaccinaţi va impulsiona procesul de imunizare?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter