myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. ULTIMA ORĂ. Nume grele, trimise în judecată în dosarul privind achizițiile frauduloase de la Spitalul de Boli Infecțioase

  • Apreciez !Nu-mi place !+6
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Brașov au dispus trimiterea în judecată a inculpaților din dosarul achizițiile frauduloase de la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov.

Redăm comunicatul:

„În completarea comunicatelor 824, 826 și 830, din zilele de 3 respectiv 4 decembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată,

În stare de arest la domiciliu, a inculpaților:
KADAS ILUNA MARIUS ANDREI, la data faptelor consilier județean și președinte al comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov; președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, pentru comiterea infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

POPA MARIUS CRISTIAN, la data faptelor consilier local în municipiul Săcele, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la trafic de influență,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, la data faptelor administrator în fapt al SC CHANTEL SANTE SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:abuy
- cumpărare de influență,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

NEDELEA GHEORGHE, la data faptei referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Și sub control judiciar, a inculpatei

IONESCU RAMONA DELIA, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În aceeași cauză a mai fost trimisă în judecată SC CHANTEL SANTE SRL, față de care s-a dispus măsura preventivă a interzicerii desfășurării activităților în contextul cărora au fost comise infracțiunile de:
- cumpărare de influență,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală mediatizată prin comunicatele menționate mai sus și vizează presupusa atribuire frauduloasă, de către conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, societății omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unui contract de achiziție echipamente medicale supraevaluate și care nu erau necesare. În schimb, persoanele cu ascendent și influență asupra conducerii spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei favorizate.
Anterior, din cauza inițială, a mai fost disjuns un dosar penal, în care procurorii au dispus trimiterea în judecată a fostului șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov și a unui om de afaceri, administrator în fapt al SC CHANTEL SANTE SRL (vezi comunicat https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10240).
Concret, în perioada iulie 2019 – septembrie 2020, inculpatul Kadas Iluna Marius Andrei, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul inculpatului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra managerului Ionescu Ramona Delia și asupra referentului Nedelea Gheorghe, ambii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.
Influența s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri (ce avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice) un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).
Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat, către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus.

Din probele administrate în cauză a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-ar fi realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a inculpaților Ionescu Ramona Delia și Nedelea Gheorghe, care ar fi avizat și semnat documentele care au stat la baza achiziției aparatului medical în condițiile în care investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent.

Spitalul de Boli Infecțioase Brașov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 949.620 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Față de celelalte persoane menționate în comunicatele de presă anterioare, cu excepția Gabrielei Oana Olaru față de care s-a dispus soluția clasării, se desfășoară în continuare acte de urmărire penală.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

VEZI ȘI:

BRAȘOV. Cine sunt persoanele reținute în Dosarul „Mită în Spitale”?! NUME CUNOSCUTE...

UPDATE. DNA, despre presupusele achiziții frauduloase din spitalele din BRAȘOV și Harghita

COVID-19. BRAȘOV. Percheziții în spitale! UPDATE. Noi informații, pe surse...

BRAȘOV. 12 persoane ar fi reținute în dosarul mitei din spitale Covid!

ANCHETE (ȘI) LA BRAȘOV... Circa 60 de contracte prin atribuire directă cu un singur spital

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+2 #1 Barbu Gh. 26-03-2021 11:13
Foarte bine. Sperăm că se vor analiza și achizițiile lui Câju Mariana, asta de-i mare bugetar-șef la mai multe spitale odată. Știți voi care, aia care lucrează doar cu adaosuri mai mari de 300%! Uite de ce bolnavii din spitale românești trebuie să aducă vată, spirt... de acasă.
În ce partid este? Gurile rele spun că-i în P.N.L. acum. Cum a fost și acest interlop Kadas. Oameni răi, peneleul nu are penali. Doar Victor Orban a zis că „Fără penali în funcții publice”. Și noi știm că liberalii își respectă promisiunile. Vezi Scripcaru, Veștea, Câju....
Cine a fost prim susținător al ei? Unul de-i penal în alte spețe, unul puțin mai analfabet?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 05 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9264   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8175   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8439   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0450   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7386   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5188   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.8100   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că autorităţile ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea natalităţii?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter