myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Testare SARS-CoV-2 a... nurcilor. O mutație a COVID-19 ar fi transmisibilă la om

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci și enoți, conform unei decizii a Comisiei Europene publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene informează Economica.net. România are două ferme de nurci în județul Brașov.

Măsura este valabilă atât pentru animalele în captivitate cât și pentru cele sălbatice, până în data 31 martie 2022, potrivit Deciziei prin care s-au stabilit normele de monitorizare și raportare a infecțiilor cu SARS-CoV-2 la anumite specii de animale.

Este vorba de prelevarea de probe și testarea pentru SARS-CoV-2 a animalelor deținute în unitățile cu peste 500 de animale de reproducție. Se prelevează probe de la fiecare animal mort sau bolnav din fiecare unitate epidemiologică până când se atinge numărul de animale corespunzând dimensiunii preconizate a eșantionului. În absența animalelor moarte sau bolnave, probele se prelevează de la animale vii, în mod aleatoriu, pentru a atinge dimensiunea preconizată a eșantionului.

Măsura de monitorizare se aplică și celorlalte animale aflate în captivitate, în alte spații decât ferme de 500 de capete, dar și celor sălbatice.

În cazul depistării virusului SARS-CoV-2 la animale, statele membre  trebuie să se asigure că laboratoarele oficiale efectuează, pentru a caracteriza virusul, o analiză filogenetică a cazului index presupus din fiecare focar.

În România, potrivit datelor ANSVSA, există două ferme de nurci în județul Brașov, la Șercaia și la Feldioara, ambele controlate de un investitor olandez.

Ca reacție la concluziile inițiale ale Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) privind situaţia infecţiei zoonotice a nurcilor cu virusul SARS-COV-2 şi mutaţiile suferite în aceste gazde, ANSVSA a solicitat în toamna anului trecut un punct de vedere al Consiliului Ştiinţific din cadrul Autorității, iar concluzia a fost că „la această dată, nu sunt date științifice clare şi nici motive suficiente ca să se intervină cu măsuri radicale, fiind adecvată aplicarea de măsuri moderate, dar că România trebuie să fie pregătită prin elaborarea unui plan de contingenţă şi prin validarea metodei de testare, în vederea diagnosticării noului virus SARS-CoV-2 la animale”.

Potrivit Economica.net, Danemarca a decis uciderea tuturor celor circa 15 milioane de nurci americane (vizoni) crescute pe teritoriul său, din cauza unei mutații a COVID-19 transmisibilă la om.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 18-05-2021 15:45
Care dormi, bey, cu nurca in pat?
Oare de la casaloti nu s-o transmite SARS-COV-2???
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter