myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

CORONAVIRUS BRAȘOV. Aproape 60% din școli se redeschid astăzi fizic

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Rata de vaccinare a personalului şcolii a devenit condiţie pentru deschiderea, cu prezență fizică, a unităților școlare, cu excepția învățământului special, unde nu reprezintă un criteriu. Vacanţa forţată (o săptămână în plus pentru preșcolari și elevii din ciclul primar și două, pentru celelalte clase) nu a fost prelungită, iar copiii reîncep cursurile și activitățile de astăzi, 8 noiembrie.

După ce ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii a fost aprobat, vineri, în fiecare unitate de învățământ s-a întrunit Consiliul de Administrație și a decis scenariul de funcționare pentru săptămâna aceasta,  în urma ratei de vaccinare la nivelul unității. Conform ordinului, activitatea se poate relua cu prezență fizică doar în unitățile în care procentajul angajaților vaccinați e de cel puțin 60%. În cazuri excepționale (număr mare de infectați, infrastructură inadecvată), CA putea decide ca activitatea să înceapă online.

Ulterior, sâmbătă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brașov s-a întrunit și a adoptat Hotărârea nr. 216/2021, privind aprobarea scenariilor de funcționare în unitățile de învățământ preuniversitar din județ începând cu data de 8 noiembrie 2021, având în vedere avizul Inspectoratului Școlar al județului Brașov și cel al Direcției de Sănătate Publică a Județului Brașov. Practic, hotărârea are la bază deciziile pe care le-au luat CA-urile unităților de învățământ vineri, cu excepția Colegiului Național „Radu Negru Făgăraș”, unde intrarea în online a hotărât-o Prefectura (CJSU).

Mai mulți sau mai… puțini vaccinați de la o zi la alta

Față de datele oferite joi de IȘJ, când 53,61% era rata de vaccinare în rândul personalului angajat în unităţile şcolare, iar 68 de unități din circa 180 cu personalitate juridică puteau începe cursurile cu prezență fizică, sâmbătă, datele erau schimbate, ajungând la aproape 60% pe județ.

Ca urmare, 114 încep de astăzi cursurile și activitățile față în față, 22 din mediul rural și 92 din mediul urban. 80 de unități funcționează în online,34 dintre ele în mediul rural, 46 în mediul urban.

Două unități au 100% grad de vaccinare - Grădiniţa cu program Normal nr.4 Braşov (9 angajaţi şi toţi vaccinaţi) și Clubul Copiilor Râșnov.

La polul opus, cea mai mică rată de vaccinare o are Școala Gimnazială Comăna de Jos – 18% vaccinați, urmată de școlile gimnaziale din Cincu și Ungra, cu câte 21%. Cât despre Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, potrivit datelor centralizate la nivelul instituţiei, procentajul angajaţilor vaccinaţi este 81,1. Astfel, 30 din totalul celor 37 de angajaţi sunt vaccinaţi.

Cele mai multe unități cu angajați vaccinați sunt în municipiul Braşov, liceele şi şcolile gimnaziale de top având peste 70% rată de vaccinare. Surpriza, în municipiu, vine de la Colegiul Nicolae Titulescu – 86% vaccinați, cel mai mare procentaj la nivel liceal, urmat de „Honterus”, cu 82%, și „info”, cu 76%.
pe de altă parte, Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleţ”, care figura joi cu 84%, apare acum cu 75%.

Vineri se schimbă raportarea

Lista cu cifrele ce arată rata de vaccinare în şcolile şi grădiniţele din Braşov va fi actualizată în fiecare vineri, aşa cum prevede ordinul amintit. Însă, după cum a precizat duminică ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vinerea următoare şcolile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, aşa cum s-a făcut săptămâna trecută. Oficialul a spus, la Antena1, că a ales acest „criteriu de departajare” fiindcă altfel şcolile şi grădiniţele ar fi rămas închise „o bună perioadă de timp”, aceasta fiind ipoteza de la care au plecat autorităţile în discuţiile despre reluarea cursurilor.
Ministrul a vorbit despre luarea în calcul a certificatului verde, în care sunt incluşi şi cei care au trecut prin boală şi care au o dovadă a acestui lucru.

A fost în discuţie această ipoteză, de a lua în calcul o rată de 70%, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în care să fie incluşi şi cei care au trecut prin boală. S-a mers pe ideea introducerii unui prag de 60% fără includerea celor care au trecut prin boală, în această fază. Aceste reguli sunt o variantă de compromis, pentru că ipoteza de la care s-a plecat a fost aceea a păstrării închise, subliniez închise, a tuturor grădiniţelor şi şcolilor din România pentru o bună perioadă de timp. A trebuit identificat un criteriu de departajare. Nu este un criteriu perfect, vă asigur că el va fi perfectat. Spre exemplu, vinerea aceasta vor raporta rata de vaccinare pe structuri, nu pe şcoli cu personalitate juridică. Acest lucru este un pas important în remedierea neajunsurilor acestui ordin de ministru. Repet: nu pretindem că este perfect, dar pentru că nu puteam nici să ţinem totul închis, nici totul deschis, ca şi cum pandemia n-ar fi existat, a trebuit un criteriu. Criteriul nu este perfect…”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citiți și:

Update BRAȘOV. Decizie CJSU pentru toate unitățile de învățământ

Update BRAȘOV. Decizie: școlile și-au stabilit scenariile în care reiau cursurile

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+1 #1 Barbu Gh. 08-11-2021 08:24
ĂȘTIA NE VOR COPII ȘI NEPOȚII TÂMPIȚI, CE MAI!!!!! Vor să ajungă la 60% analfabeții funcțional??? În doi ani, de „pandemie”, s-a ajuns de la 44% la 50% „absolvenți” analfabeți funcțional.
Noi am văzut cum socotește propaganda waxxeristă școlile, „focare de infecție”, dar să-și țină ei copii acasă. Pe ai noștri să-i lase să meargă la școală.
Noi vrem ca urmașii noștri când citesc ceva să și priceapă ce citesc. Nu vrem să fie diribau, waxxeri, badante, căpșunari.... Să nu poată fi prostiți că „injectare-imun izare”.
Nu, noi vrem să știe ce-s acelea: „experimente”, „cobai”, „imunizare”, „protecție”....

Dar hai să vedem ce spun chiar victimele ticăloșiei guvernării „liberale”:
„Asociaţiile de elevi consideră că deciziile guvernanţilor privind reluarea cursurilor cu prezenţă fizică reprezintă un pericol social pentru ei, pentru părinţi şi profesori. Ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, spune că acel criteriu al ratei de vaccinare de minimum 60% este unul de compromis Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) sunt de părere că aceste decizii ale Guvernului interimar sunt un pericol pentru elevi, părinţi şi cadre didactice, în urma declaraţiilor cu privire la deschiderea şcolilor.”
Citat | Raportează către un administrator
Willy
-4 #2 Willy 08-11-2021 11:02
Citez pe Barbu Gh.:

Noi vrem ca urmașii noștri când citesc ceva să și priceapă ce citesc.

Pai tu te plangeai intr-o zi pe aici ca nu pricepi nimic. Si nu o data. De ce nu incepi cu tine si te duci la o scoala, ceva? Te multumesti sa ramai asa, alfabetizat? Latrau, stersul prafului de pe carti nu echivaleaza cu cititul lor. Pentru "ham, ham, ham" prostii toata ziua, cate clase ti-au cerut la Moscova?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 06 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.9036   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5570   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4789   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9186   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2392   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3896   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5072   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.6900   Scădere
Anunturi MyTEX

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter